HEROJI POD MASKAMA – Danijela Jovanović, glavna med. sestra Doma zdravlja u Ćupriji

HEROJI POD MASKAMA – Danijela Jovanović, glavna med. sestra Doma zdravlja u Ćupriji

Medicinsko osoblje Doma zdravlja u Ćupriji zaduženo za sprovođenje vakcinacije u gradu na Moravi, zadovoljno je stepenom imunizacije meštana ovog mesta. Dobro su organizovani, rade u timovima, vakcinišu slabo pokretne osobe na terenu, a imunizaciju su uspešno sproveli i među zatvorenicima. Njihov koordinator je Danijela Jovanović, glavna medicinska sestra ćuprijskog Doma zdravlja, osoba sa višegodišnjim iskustvom koje je posebno došlo do izražaja početkom pandemije kao i u trenutku kada je počela masovna imunizacija.

Vanredna imunizacija protiv kovida na vakcionom punktu Domu zdravlja Ćuprija počela je 8. januara 2021. godine. Ovaj period su u Domu zdravlja dočekali veoma spremni kaže Jovanovićeva i odmah su svoj rad rasporedili u četiri različita tima. Dodatnu pomoć ove ekipe dobile su od trenutka kada je počela vakcinacija dece.

Tokom prethodnih meseci građanima su na skoro bez ikakvih prekida raspolaganju bile vakcine Simofarm i Fajzer, periodično Sputnjik V i najmanji broj u odnosu na ostale odlazi na vakcinu Astra Zeneka. Prema smernicama Instituta za javno zdravlje Batut, preporuka je bila da se vakcinacija omogući i slabo pokretnim ili nepokretnim osobama, a to je bilo rešivo isključivo izlaskom jednog od timova na teren, kaže Danijela Jovanović.

Glavna med. sestra Doma zdravlja Ćuprija prenosi kako svoja tako i iskustva svojih kolega. Kaže kako se od samog početka pandemije i nije toliko plašila korone jer je misija zdravstvenog radnika da pruži pomoć pacijentu. Lekari opšte medicine Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih bili su prvi koji su ušli u crvenu zonu, a za njima med. tehničari i laboranti.

Jovanovićeva je izvesno vreme radila na testiranju građana i u zavisnosti od talasa pandemije korona virusa, testirala je i po njih 100 tokom jednog dana. Skafander je obavezan u crvenoj kovid zoni, kao i maska za medicisnke radnike u krugu bolnice ili u Domu zdravlja. Svi oni navikli su na opremu koju nose evo već i više od godinu i po dana.

Iako svakodnevno radi sa kolegama koji su u kontaktu sa kovid pozitivnim pacijentima, do sada se nije inficirala virusom korona. Sa druge strane Danijela je završila proces imunizacije kineskom vakcinom Sinofarm jer smatra da je to u ovom trenutku jedina prava zaštita.

Zanimljivo, vakcinacija je odlično organizovana i u Kazneno-popravnom zavodu u Ćupriji. Veliko interesovanje za imunizaciju među pritvorenicima i dobra koordinacija sa zaposlenima u ovoj ustanovi, bili su glavni parametri da sve protekne u najboljem redu o čemu u Domu zdravlja govore sa ponosom.

Mnogi zdravstveni radnici su u doba pandemije radili bez odmora, često u znatno dužim smenama tako da im je pomoć u ljudstvu bila preko potrebna. Učenici Srednje medicinske škole i studenti Akademije strukovnih medicinskih studija su se dobrovoljno prijavljivali kako bi pomogli svojim budućim kolegama.

Sebe ne doživljava kao heroja pod maksom već one koji rade u kovid bolnicama u kojima vladaju veoma teški uslovi za rad jer brinu o životima ljudi koji su priključeni na respiratore. Ipak ona se našla na našem spisku osoba koje su zaslužne da budu u serijalu koji smo nazvali baš tako – Heroji pod maskama.

Danijela Jovanović je rođena Ćupričanka gde je završila osnovnu, srednju i Višu medicinsku školu. Dugi niz godina radila je u Opštoj bolnici Ćuprija, a na mestu glavne medicinske sestre Doma zdravlja je tek nešto više od godinu dana.