Graviranje u Srpskoj fabrici stakla
IZVOR: http://www.paracin.autentik.

Graviranje u Srpskoj fabrici stakla

Projekat podržala Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2023. godinu

Graviranje je tehnički postupak urezivanja ili jetkanja dizajna linija, ukrasa, znakova, likova u tvrdu, obično ravnu površinu pravljenjem brazda u njoj. Na staklu se mogu izgravirati fotografije, slova,  logotipi na raznim predmetima kao što su: čaše, flaše, boce, ogledala. Mašinom za lasersko graviranje možete da primenite jednostavne, precizne i impresivne gravure na staklu, ogledalu ili kristalu. Postignite fascinantne mat efekte, najfinije konture ili detalje – bilo da laserski gravirate fotografije, tekstove ili logotipe u staklo. Ovaj proces je posebno jednostavan uz korišćenje dodatka za rotaciono graviranje. Čaša za vino ili čaša za druge vrste pića sa individualnom gravurom, npr. za razne proslave, savršen je i nezaboravan poklon. Na ovaj način, svaka laserski gravirana čaša postaje jedinstvena.

 
 

 

 

IZVOR: http://www.paracin.autentik

Jedan od najveštijih, koji je svoj posao pretvorio u umetnost je Milan Stefanović Lane, staklograver iz Glavice kod Paraćina. Graviranje je zavoleo pored svog oca, a čari ovog zanata naučio je od nekadašnjih majstora. Kako kaže on je sve finese savladao zahvaljujući legendarnom majstoru Papišu, koji je govorio da se „zanat krade, a ne uči”.

 
 

 

 

Milan Stefanović Lane se prvi dosetio da zubarske mašinice s dijamantima koristi za graviranje stakla. One su preciznije, a graviranje ne dozvoljava grešku. Ako nož pogrešno zaseče staklo, taj predmet može samo da se baci. Zato on najpre flomasterom nacrta glavne crte, a ostalo radi slobodno. Potom ispolira urađen predmet kako bi sijao. Industrijsko poliranje sasvim je drugačije. Ono, zapravo, predstavlja kupanje” predmeta u mešavini kiselina.

 

 
 

 

 

IZVOR: http://www.paracin.autentik.

Najveći predmet koji je napravio je bivša Jugoslavija, koja je i osvetljena i koja bi, kad god bi došle važne zvanice, krasila kancelariju. Stefanović je ponosan što gotovo da ne postoji zemlja u kojoj nema njegovih radova. Radio je na šupljem staklu, ogledalima, čašama, vazama. Najčešće gravira prirodu, lovačke motive, cveće, grožđe, ali i razne instrumente.