Gastronomski turizam u Paraćinu
Izvor i autor - Jutjub kanal RSFranceIDF

Gastronomski turizam u Paraćinu

Projekat pomaže Opštine Paraćin u cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini

Malo nas putuje samo kako bi probalo neko novo jelo, specijalitet ili poslasticu, pa ipak, kada god smo u poseti nekom drugom mestu, neminovno je da postavimo pitanje onima koji tamo žive ili su češće od nas: „Gde ima nešto dobro da se pojede?“. Obično tražimo nešto što je karakteristično za to mesto, po čemu je ono prepoznatljivo i ono što ne može naći u svom kraju.

Gurmanski i gastronomski turizam je veoma specifičan jer, iako niko ne putuje samo da bi jeo, svako mora da jede dok putuje. Neka mesta poput, Leskovca, Sjenice, Užica, Novog Sada, imaju svoje specijalitete i brendove po kojima se prepoznaju i bez kojih poseta ovim gradovima ne bi bila kompletna. Za slučaj da ste se pitali: „Šta je to što je karakteristično u Paraćinu?“ naveli smo nekoliko stvari koje morate da probate kada ste ovde.

Paraćinski ćevap

Ljubitelji kvalitetnog roštilja nikako ne smeju da propuste priliku da u Paraćinu probaju jedan delikates koji se ne može naći nigde drugde. Paraćinski ćevap je specijal koji će gurmane vratiti u detinjstvo svojim ukusom i mirisom.

Dve ključne stvari koje razlikuju paraćinski ćevap od drugih su njegov oblik i specifičan, pikantni ukus. Dok je ćevap tradicionalno valjkastog oblika, dužine između pet i deset centimetara, paraćinski ćevap je pljosnat, ovalnog oblika. Zbog toga je, kada se kupuje u brzoj hrani, upakovan u duguljastu, a ne okruglu lepinju. Pravljen je od junećeg mesa a specifično je i to što se priprema u svinjskoj maramici i to da je najčešće je u ljući u odnosu na klasične ćevape, što mu daje osoben i drugačiji ukus.

Ne zna se ko je prvi došao na ideju da napravi ovu vrstu ćevapa, ali jedno od mesta koje je popularizovala i među prvima počela da ga prodaje u Paraćinu je ćevabdžinica „Ukus“. Ona već 35 godina, po receptu koji su zapisali stari paraćinski majstori, a sa tajnim sastojkom koji su modifikovali u ovom lokalu, sprema jedan od najprodavanijih brendova grada.

Paraćinski ćevap se sprema u ćevabdžinicama i restoranima brze hrane u gradu, ali i u kafanama i restoranima. Može se kupiti na nekih desetak mesta u Paraćinu i okolini.

Džigerica na stotinu načina

Priprema džigerice ima dugu tradiciju u Paraćinu i po njoj građani ove opštine nose i nadimak Džigerani. Priča o tome kako je do njega došlo ima nekoliko varijanti. pored opštepoznate da je voz udario ćurana u Jagodini, kome su creva ispala u Ćupriji dok se on kretao a džigerica u Paraćinu, pa tako svaki od gradova dobi svoj nadimak, najčešće se poreklo ovog naziva verzije za posetu Miloša Obrenovića Paraćinu.

Priča po kojoj je knez Miloš Obrenović kumovao paraćinskom nadimku ima nekoliko verzija. Za sve njih je zajedničko to da je on putujući po oslobođenoj Srbiji najavio dolazak u Paraćin. Kako ljudi iz Paraćina nisu imali mnogo iskustava sa dočekom zvaničnika, raspitali su se šta treba spremiti i po tom savetu spremili džigericu. Kada je Miloš Obrenović pristigao u Paraćin građani su ga postavili pod jednu lipu i poslužili mu specijalitete od džigerice. Videvši da se oni goste mesom a da su njemu poslužili džigericu, on je izgovorio reči: „Džigerice, ti li si meso? Paraćinci, vi li ste ljudi?“. Iz te reakcije stanovnicima ovog mesta ostao je nadimak.

 
 

 

 

Detalj sa Paraćinske Džigerijade autor-Milivoje-Milence-Ilić

Paraćinci su prihvatili taj nadimak i trudili se da ga dugom tradicijom kvalitetne pripreme džigerice i opravdaju. Danas se u restoranima mogu naći specijaliteti od svinjske i pileće džigerice na mnogo različitih načina pripreme, a u prošlosti je bila poznata i manifestacija Džigerijada, de su se kulinari nadmetali u različitim načinima pripreme. Najpopularnije su pileća džigerica u slanini, kavurmice, svinjska džigerica sa paprikom i lukom… Ono što je važno pomenuti je to da, kako ove sastojke mnogi smatraju otpadom, oni su relativno jeftini, te su takvi i specijaliteti od njih. To znači da su specijaliteti od džigerice u Paraćinu prilično jeftini a izuzetno ukusni i jaki obroci te će biti nešto po čemu ćete zasigurno pamtiti ovo mesto.

Vasina torta

Na kraju, valja pomenuti i dezert. Nakon što se dobro najedete paraćinskog ćevapa ili specijaliteta od džigerice, sve to valja zasladiti parčetom jedinstvene torte koja predstavlja jedan od najpoznatijih brendova grada.

Lepota, ukus i prepoznatljivost „Vasine torte“ proizvod su strpljenja i velike pažnje sa kojom se ona priprema. Potrebno je gotovo dva dana da ona bude potpuno spremna za konzumaciju. Ova torta je spadala u one za specijalne prilike pre svega jer su orasi, bademi pogotovo narandža, kao sastojci „Vasine torte“ bili veoma skupi i teško se nabavljali. „Vasina torta“ ima elitni imidž u svetu poslastica. Neke domaćice smatraju da je ona zapravo preteča Jaffa keksa, jer kombinuje ukus čokolade i narandže. Ovaj brend Paraćina je bio specifičan iz dva razloga: zbog načina na koji se priprema i zbog sastojaka koji u nju idu.

 
 

 

 

Njih ovom prilikom nećemo otkrivati jer nešto moramo ostaviti i vama da istražite kada vas put nanese u Paraćin. Za mesto gde ćete probati ove specijalitete nemojte se previše brinuti, svaki lokal ili restoran koji ih ima u ponudi, priprema ih na jedinstven način, ali čuva ono najvažnije, autentičan i poseban ukus.