Fotograf Ivan Radosavljević Šume iz Drenovca

Fotograf Ivan Radosavljević Šume iz Drenovca

Za fotografa Ivana Radosavljevića poznatijeg kao Šume njegove kolege iz Paraćina imaju samo reči hvale. Dobru reputaciju nije stekao tokom noći, jer se fotografijom bavi više od dvadeset godina. Kao u bilo kom drugom poslu svaki početak je težak, a Ivan Radosavljević se seća svog kada je za štampane medije fotografisao atmosferu u klubovima dok je živeo u Švajcarskoj.

Nezadovoljstvo svojim fotografijama na početku karijere nateralo ga je da u nadolazećim godinama bude sve bolji. Najčešće fotografiše svadbe, jer mu je prva takva proslava na kojoj je radio bila veoma uspešna i za njega je to predstavljalo jedno lepo iskustvo.

Šume je napravio višegodišnju pauzu u ovom poslu sve do 2011. kada se pri povratku u svoj rodni Drenovac ozbiljnije posvećuje radu sa fotografijom. Tokom tog perioda promenio je mnogo različitih fotoaparata, a trenutno koristi Nikon sa kojim je i počeo svoju fotografsku karijeru.

Da je klik na fotoaparatu samo polovina posla potvrđuje i Šume. On kaže da je postprodukcija kada se radi o fotografiji veoma bitna.

Ovaj četrdesetjednogodišnjak je sa svojim radovima učestvovao na nekoliko izložbi u Srbiji, a za neke fotografije je dobio i nagrade. Najdraža mu je medalja za fotografiju na kojoj je jedva naterao legendarnog Zorana Purgera od koga je kako kaže mnogo naučio da mu bude model.

Ivan Radosavljević Šume je član Foto kino kluba iz Paraćina. Kaže kako je to za njega jedno veliko iskustvo i da je od ostalih članova tog foto kluba mnogo naučio o rukovanju fotoaparatom, kadru, svetlu i ostalim stvarima bitnim za dobru fotografiju.

Šume povremeno fotografiše članove kulturno-umetničkog društva „Spasovdanski vez“ iz Drenovca sa kojima sarađuje godinama. Ivan namerava da se u budućnosti još ozbiljnije bavi fotografijom i zato će proširiti studio koji ima u svojoj kući. Kako stvari stoje imaće i naslednika, jer je ljubav prema fotografiji preneo na svoju ćerku Lanu koja već sada nagoveštava da će biti bolji fotograf od oca.