Edukacija poljoprivrednika u Opštini Paraćin – sadnice oraha i kornišoni

Edukacija poljoprivrednika u Opštini Paraćin – sadnice oraha i kornišoni

Poljoprivrednik Miodrag Lazarević iz Šaludovca već drugu godinu za redom sadi novu vrstu oraha. Ima 300 sadnica „čendlera“ i u narednom periodu planira da zasadi još, pa su mu sve informacije u vezi sa novim sortama oraha, dobrodošle.


Predavanje „Sadnice oraha, odabir sorte i način plasmana“ izazvalo je veliko interesovanje kod naših poljoprivrednika. Naročito su zainteresovani za američku vrstu čendler. Ova vrsta razlikuje se od domaćeg oraha po tome što je ljuska mekša, ima svetlo žutu koru i sadrži čak do 70 odsto ulja.

Sadnice turskog oraha novitet su na domaćem tržištu. Sade se mnogo gušće u odnosu na domaći orah. Orezuju se i rastu do 6 metara visine.

Na predavanju je bilo reči i o prozvodnji, kao i mogućnostima otkupa kornišona.
Ovakva predavanja samo su deo pomoći koju Opština Paraćin pruža svim poljoprivrednicima iz naše opštine.

Ovakvi vidovi edukacije namenjeni su kako poljoprivrednicima, tako i svim zainteresovanim građanima koji možda imaju nameru da počnu da se bave nekim vidom poljoprivredne proizvodnje. Ono što treba da znaju je da su svi ostali vidovi, pre svega finansijske podrške, kako lokalnih, tako i republičkih ustanova namenjeni samo registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Na teritoriji opštine Paraćin, njihov broj varira iz godine u godinu i kreće se između 2700 i 3100.