Dragana Tošić

Dragana Tošić

Energija likovne umetnice Dragane Tošić

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Dragana Tošić rođena je 16.02.1971. godine u Paraćinu. Završila je srednju umetničku školu Đorđe Krstić u Nišu i fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, smer dizajn tekstila. Prvih nekoliko godina nakon fakulteta radila je kao kreator u fabrici štofova „Branko Krsmanović“, a vodila je i projekat TERA pri CZSR za obuku tkanja namenjenu osposobljavanju marginalizovane grupe žena za samostalan rad i zaradu.

Bila sam odličan đak, od malena obožavala da čitam i učim, ali ne za ocenu, nego zato što me je svašta interesovalo. Tragalac za odgovorima, od malih nogu. Mogla sam da upišem i nešto drugo, ali kada sam otišla u umetničku školu, shvatila sam da ima puno duša sa kojima mogu da podelim slična iskustva i energiju i da se izrazim na svoj, specifičan način, kroz umetnost” – kaže Dragana Tošić.

izvor - privatna arhiva

Dragana je isprobavala razne tehnike u slikarstvu, ali trenutno najviše radi drvenim bojicama, suvim pastelom i akrilnim bojama na platnu. Nikada nije jurila za nagradama i priznanjima, a svoje slike i izložbe nikada nije brojala.

Nije mi bitan broj. Slikanje i umetnost koristim kao alat za samospoznaju, uz pomoć kog dolazim do same sebe. Ako se to nekome sviđa, super! Ako se ne sviđa, super” – dodaje Dragana.

izvor - privatna arhiva

Draganin „drugi život“ počinje posle razvoda, preživljenog akutnog pankreatitisa i odlaska u Ameriku. Izložbu pastela imala je 2015. godine u muzeju srpsko-američkog prijateljstva u Čikagu, a 2016. učestvovala je u donatorskoj večeri u Njujorku sa svoje dve slike kao poklon za srpsku crkvu izgorelu u požaru. Nakon toga je imala i izložbu u Vašingtonu kada se upoznala sa radom Nikole Tesle.

Od tada, moj život ima drugu dimenziju, tako da u zadnje vreme radim energetske slike, onako kako mi se spuštaju. Izdvojila bih kao interesantno, obuku za crtanje fraktala, energetskih crteža koji se crtaju žmureći, po posebnim pravilima i koji mogu mnogo da kažu o osobi iz njene podsvesti, a daljim radom kroz korektivne crteže, osoba može da postigne željeni balans” – kaže Dragana.

izvor - privatna arhiva

Pored portreta Nikole Tesle, od radova izdvaja i Patrijarha Pavla koji, kako kaže, ima poseban značaj za nju.

izvor - privatna arhiva

Dragana Tošić svoje ogromno iskustvo već više od 20 godina prenosi deci sa kojom radi predavajući likovnu kulturu u OŠ „Momčilo Popović Ozren“. Pevala je u gradskom horu pri Kulturnom centru i kaže da ko se bavi umetnošću, poznaje i druge njene oblasti. Što se tiče planova u narednom periodu, nema ih, osim da se ponovo posveti tkanju koje je uvek bilo njena ljubav.

Pratim energiju, sa ciljem da sačuvam Dušu u ovom ludom i veličanstvenom vremenu, ovde i sada. Samo sam budna, da mi ne promaknu znakovi pored puta“.

izvor - privatna arhiva