Dodela priznanja povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara

Dodela priznanja povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara

Veliki broj zdravstvenih radnika okupio se u amfiteatru Akademije vaspitačko medicinskih strukovnih studija u Ćupriji gde je obeležen Međunarodni dan medicinskih sestara. Ovog puta čak 12 zdravstvenih radnika iz Ćuprije nagrađeno je srebrnim znakom, a neki od dobitnika govorili su nam koliko im znači ovakvo priznanje za višegodišnji rad u zdravstvenoj ustanovi.

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se 12. maja širom sveta, na dan rođenja Florens Najtingel začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Predsednica Udruženja zdravstvenih radnika Ćuprije Danijela Radoičić kaže da je obeležavanje dana posvećenog medicinskom osoblju tradicija koju neguju godinama. Ovogodišnji slogan je „Naše medicinske sestre – naša budućnost“ i ovim povodom nagrađeni su zdravstveni radnici zaposleni u ćuprijskoj Opštoj bolnici, Domu zdravlja i u privatnoj praksi.

Medicinske sestre kažu da je njihova i profesija tehničara veoma zahtevna i da su oni važne karike u sprovođenju zdravstvene nege i brige o pacijentima, što je bilo veoma primetno i tokom pandemija Covida 19. One su govorile i o tome šta karakteriše jednu odgovornu osobu koja bi da se bavi ovim poslom.

Biti medicinska sestra je privilegija, ali i napor, izdržaće samo one koje su se za taj poziv opredelile iz ljubavi, ovako je sestrinstvo zamislila Florens Najtingel. Iako je od tada zdravstvo napredovalo i uslovi su se poboljšali za zdravstvene radnike, neophodno je stalno ulaganje u njihovo usavršavanje.

Pored velikog broja zdravstvenih radnika sa teritorije opštine Pomoravlja koji su se odazvali pozivu Udruženja zdravstvenih radnika Ćuprija, ovom događaju prisustvovali su u predstavnici Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije iz ogranka Kragujevac. Svečanost je upriličena recitovanjem himne i solo pevanjem, a održan je minut ćutanja povodom tragičnih događaja prethodne nedelje.