Dodela diploma mamama u Školi roditeljstva

 Dodela diploma mamama u Školi roditeljstva

Zahvaljujući projektu „Razigrano roditeljstvo“ pre dva meseca počela je sa radom prva Škola roditeljstva u Pomoravlju. Devet polaznica ove škole odslušalo je predavanja iz oblasti roditeljstva koja su im, kako kažu bila od velikog značaja. Njima su  za kraj podeljene diplome o uspešno završenoj edukaciji. Razmena iskustva i pouzdanost inofmacija su samo neke od prednosti koju su polaznice Škole roditeljstva istakle.

Devet žena, od toga nekoliko trudnica i iskusnih majki imale su priliku da kroz osam nedelja razgovaraju sa stručnjacima iz raznih oblasti. Ovim predavanjima prisutvovali su članovi predijatrijske službe, medicinske sestre, somatoped, psiholog i socijalni radnik. Škola roditeljstva organizovana je u sklopu ćuprijskog Doma zdravlja, a ono što je najznačanije je koncept interaktivnog rada sa polaznicama koje su imale priliku da dobiju odgovor na sva pitanja iz oblasti roditeljstva koja su za njih najznačanija.

Ovaj projekat podržao je Dom zdravlja Ćuprija, predškolska ustanova Dečija radost, centar za socijalni rad i lokalna samouprava kao glavni koordinator. Glavna medicinska sestra Doma zdravlja Ćuprija Ivana Nikolić, prokomentarisla je završne rezultate projekta Škole roditeljstva. U Kutku za osnaživanje porodice ženama su podeljene

diplome u znak uspešno završenog kursa zajedno sa simboličnim poklonima.

Pozitivne kritike i utisci žena nakon završene edukacije, organizatorima daje vetar u leđa da sa ovakvim aktivnostima nastave i u buduće. Somatoped Milica Minić, deo tima Škole roditeljstva prokomentarisla je ideju o kreiranju prilike za roditelje da dobiju mnogo informacija o najvažnijim temama iz oblasti roditeljstva i zdravlja.

Milica Minić, somatoped Razvojnog savetovališta Doma Zdravlja Ćuprija istakla je važnost praćenja neurofiziološkog rasta i razvoja dece, a koji prati  kalendar vakcinacije do polaska u školu, što je i osnovni zadatak savetovališta.Do sada je u ćuprijskom Domu zdravlja bila organizovana Škola za trudnice, koja je bila internog karaktera i čiji je cilj bio priprema trudnica za porođaj. Ova vrsta radionice poput Škole roditeljstva po prvi put je realizovana u Domu zdravlja u ovom gradu, ali i Pomoravskom okrugu.Škola roditeljstva je besplatna i namenjena je budućim i sadašnjim roditeljima.