Detalji o izbornom procesu u Paraćinu

Detalji o izbornom procesu u Paraćinu

Sve je spremno za održavanje vanrednih parlamentarnih i redovnih predsedničkih izbora u Paraćinu. Već je izvršena primopredaja izbornog materijala između opštinske izborne komisije i biračkih odbora. Poslednjih meseci došlo je do promena u biračkom spisku pa je ra razliku od nedavnog referenduma nešto manji broj upisanih birača.

Na dan izbora Paraćinci će biti u prilici da glasaju na 55 biračkih mesta. Oni koji su do sada glasali na biračkim mestima 5 i 6 u zdragi Opštine sada će svoje građansko pravo moći da iskoriste u Hali sportova. Na glasanje je potrebno poneti neki od važećih dokumenata radi utvrđivanja identiteta.

Predsednica opštineske izborne komisije Aleksandra Antić kaže da su se za praćenje regularnosti vanrednih parlamentarnih i redovnih predsedničkih izbora prijavili kako domaći tako i inostrani posmatrači.

Na biračkom mestu kao i na 50 metara u njegovoj okolini zabranjeno je isticanje bilo kakvih političkih poruka i simbila stranaka kao i duže zadržavanje na biračkom mestu. Članovima biračkih odbora strogo je zabranjeno dopisivanje birača u izvod iz biračkog spiska što može dovesti do poništavanja glasanja na biračkom mestu, zabranjeno je višestruko glasanje i glasanje za drugo lice, a tokom glasanja zabranjeno je prisustvo više lica iza paravana.

U tom smislu na biračkom mestu potrebno je omogućiti nesmetano i slobodno glasanje, a članovima biračkog odbora dozvoljeno je da vode evidenciju o izlaznosti na posebnom papiru ali da uvid u sadržaj tog lista imaju i ostali članovi biračkog odbora.

U slučaju bolesti, invaliditeta ili starosti birač može iskoristiti pravo da glasa van biračkog mesta odnosno u svom domu.

Za parlamentarne izbore glasački listići su sive boje na kojima se nalazi 19 lista dok se na plavom listiću na predsedničkim izborima nalazi 8 predsedničkih kandidata. Glasačka mesta biće otvorena u nedelju u 7 sati i biće zatvorena u 20 časova.