Dekupaž radionica u Zavičajnom muzeju u Paraćinu

Dekupaž radionica u Zavičajnom muzeju u Paraćinu

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Dekupaž tehniku primenjivale su polaznice radionice u okviru projekta „Laboratorija kreativnog preduzetništva“ u dvorištu Zavičajnog muzeja u Paraćinu kroz prikazivanje motiva kulturnog nasleđa naše opštine. Većina njih se prvi put susrela sa ovom vrstom umetnosti i pored ulepšavanja i izrade predmeta dekupaž tehnikom, kako su nam rekle, uživale su u dobrom druženju.

Dekupaz (izvor - Kanal M)

„Smatram da sa učenjem nikad nije završeno i zato sam danas na radionici. Htela sam da vdim kako to drugi rade i da ukradem ideju za neku drugu tehniku” – kaže jedna od učesnica radionice.

„Uvek ima još nešto da se nauči, a ovo je nešto što je sada baš popularno. Ovakvo druženje nam je svima potrebno, vidite da je ovde atmosfera sjajna” – dodaje druga.

Njihova koleginica sa radionice dodaje – „Moja inspiracija je bila to da radimo sa nekim tradicionalnim motivima Paraćina kako bismo očuvali tradiciju naše opštine, konkretno industrijskog dela kome pripadaju Staklara, Bombonara i Štofara”.

Tehnika dekupaž uglavnom se primenjuje na drvetu, ali to može biti i staklo, metal ili bilo koji drugi materijal koji dobro prima boju. Polaznice su o dekupažu mogle mnogo da nauče od Biljane Marinkov iz radionice „Deku Pi“ iz Pirota koja je bila tu da im pomogne u usavršavanju ove tehnike.

„Na ovaj način možemo da promenimo izgled nekog funkcionalnog predmeta koji koristimo u kući. Faze u izradi dekupaža su farbanje, odabir motiva, lepljenje i lakiranje. Ovde nema greške, jer svako pravi nešto svoje i svaki rad je originalan” – kaže Biljana Marinkov.

Biljana Marinkov kaže da je oduševljena radnom atmosferom koju su stvorile polaznice iz Paraćina.

„Zadovoljstvo nam je što smo danas u Paraćinu. Počeli smo da pratimo aktivnosti Zavičajnog muzeja i ovo je pravo mesto za izradu motiva iz kulturne baštine. Mogu da kažem da je ova radionica fantastična i vidi se da su svi spremni da nauče nešto novo” – dodaje Biljana.

Ova radionica se odvijala u saradnji sa Institutom za kreativno preduzetništvo i inovacije i uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Znanje koje polaznice steknu na njoj moći će da primene i u svom privatnom biznisu, što je i jedan od ciljeva nedavno započetkog projekta „Laboratorija kreativnog preduzetništva“.

„Krenuli smo u ponedeljak i imali smo nekoliko radionica. Imali smo predavanja koja su bila veoma korisna i sudeći po odzivu učesnika, planiramo ovo da ponovimo i naredne godine” – kaže vršilac dužnosti direktora Zavičajnog muzeja Tijana Pešić.

Ponedeljak je završni dan u sklopu projekta „Laboratorija kreativnog preduzetništva“ kada će biti održana radionica slikanja na staklu. Na poslednjoj radionici u Zavičajnom muzeju očekuju veliko interesovanje Paraćinaca prvenstveno zato što se radi o materijalu po kome je ovaj grad nadeleko poznat.