Deca i obrazovanje u Ćupriji

Deca i obrazovanje u Ćupriji

Projekat pomaže Opština Ćuprija, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2023. godinu

Za budućnost i razvoj jednog mesta od presudnog značaja je mogućnost obrazovanja i razvoja dece i mladih u njemu. Među najčešćim razlozima za emigracije i smanjenje broja stanovništva u manjim sredinama nalazi se taj što deca i mladi nemaju mogućnost da se školuju i profesionalno usmeravaju na način na koji oni i njihovi roditelji žele.

Ćuprija, kao što je prikazano u uvodnom tekstu ovog projekta, izgubila je u poslednjih deset godina gotovo 5000 ljudi, ali to gotovo sigurno nije zbog problema u vezi sa obrazovanjem i obrazovnim institucijama. Naprotiv, obrazovna klima u ovom mestu je toliko kvalitetna i raznolika, da predstavlja jednu od uzdanica za popravljanje situacije na poljima broja dece i mladih koji žive u njemu.

Osnovne škole u Ćupriji

Ukoliko se izuzmu vrtići, o kojima smo pisali u prethodnom tekstu, prvi korak na putu obrazovanja dece su svakako osnovne škole. U Ćupriji postoje tri u gradskom naselju. To su: „Vuk Karadžić“, „Đura Jakšić“ i „13. oktobar“. Svaka od njih ima nekoliko isturenih odeljenja po selima ove opštine, kako bi se omogućilo da deca ne moraju svakodnevno da putuju do grada, barem tokom prve četiri godine školovanja.

 
 

 

 

Dvoriste skole Đura Jakšić - IZVOR-fejsbuk stranica skole

Tako, „Vuk Karadžić“ ima 4 izdvojena odeljenja u Krušaru, Iskovu, Batincu i Vlaškoj. Pored matične škole „Đure Jakšoć“ postoje izdvojena odeljenja u Jovcu, Ostrikovcu, Ivankovcu-Paljanu, Bigrenici i Kovanici, dok „13. oktobar“ ima odeljenja i u Senju, Virinu, Supskoj i Mijatovcu. Dakle, u svakom mestu u Ćupriji deci je obezbeđeno to da je škola blizu. Prema zbirnim podacima sa sajtova svake od ovih škola, one uče i vaspitavaju oko 2500 đaka.

Srednje i visoke škole u Ćupriji

I kada je srednjoškolsko obrazovanje u Ćupriji u pitanju, đaci u ovom mestu imaju 3 izbora. Mogu pohađati Gimnaziju, koja je jedna od najstarijih škola u Pomoravlju i svake godine prima 110 učenika, od kojih je 20 mesta rezervisano za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku.

Dvoriste Gimnazije - IZVOR - fejsbuk stranica Gimnazije

Tehnička škola u Ćupriji obučava đake na četiri smera: tehničar drumskog saobraćaja (4 godine), vozač motornih vozila (3 godine), bravar – zavarivač (3 godine) i industrijski mehaničar (3 godine). Takođe, tamo je moguće obučiti se i za peti stepen, odnosno specijalizovati se za vozača – instruktora. Ukupno godišnje ovu školu može upisati 90 đaka.

Treća srednja škola na raspolaganju mladima u Ćupriji predstavlja jedan od simbola ovog grada – Medicinska škola „Danilo Dimitrijević“. Naime, Ćuprija je dugo godina važila za sinonim dobre i pouzdane medicine na svim poljima. Tu titulu nosila je zahvaljujući izuzetno dobrom medicinskom osoblju i kadru koji je svoje obrazovanje otpočeo upravo u ovoj školi. Danas nudi mogućnost upisa na nekoliko četvorogodišnjih smerova kao što su medicinska sestra – tehničar laboratorijski tehničar ili fizioterapeutski tehničar, a ukupno svake godine ove smerove upiše  120 učenika.

Mnogi među njima svoje obrazovanje nastaviće u istom gradu, na Akademiji vaspitačko-medicinskih strukovnih studija na kojem se školuju različiti kadrovi iz oblasti medicine. Akademija pruža mogućnost upisa na čak šest različitih obrazovnih profila na osnovnim i jednom na master studijama.

Ćuprija – grad muzike

Međutim, reći da je Ćuprija samo grad medicine učinilo bi nepravdu prema veoma specijalnim muzičkim školama i bogatoj kulturi muzičkog edukovanja u ovom mesti. Jedna od njih je Muzička škola „Dušan Skovran“ koja je osnovana 1946. godine i u kojoj se školuju budući muzičari na 6 odeska: klavir, truba, harmonika, klarinet, flauta i solo pevanje.

Druga je, sada već svetski poznata, Škola za muzičke talente koja je specijalizovana, jedna od tri škole u svetu, koja po posebnom sistemu obrazuje gudače spajajući osnovnu i srednju školu. Školu pohađaju učenici iz cele Srbije, ali ima dece iz susednih zemalja poput Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ukupan broj učenika je oko osamdeset i, kako većina njih nije iz Ćuprije, smešteni su u domu učenika koji postoji uz školu.

IZVOR - talenti.edu.rs - Autor - Dragana Selaković

Ovaj dom sagraeđan je zajedno sa zgradom u kojoj se škola nalazi, 1989. godine. Zgrada se nalazi u Ulici Milice Cenić, prostire na 4800 kvadrata i ima 31 kabinet za instrumentalnu nastavu, učionice za grupnu nastavu, kamernu salu, biblioteku i medijateku, ali i prostorije za lekara, stomatologa, psihologa i pedagoga. U internatu ima mesta za 96 učenika, a kako bi deci koja čitavu školsku godinu provode u Ćupriji bilo što prijatnije, dvorište je opremljeno sportskim terenima i parkom.

Dom učenika

Nisu samo za ovu školu zainteresovana deca koja dolaze iz drugih mesta, već postoji i veliko interesovanje za medicinsku i druge srednje škole. Zbog toga, pored internata pri Školi za talente u Ćupriji postoji i Dom učenika srednjih škola „Srećno“.

Dom učenika srednjih škola „Srećno“ izgradio je RMU „Rembas“ 1973. godine kako bi deci rudara omogućio školovanje. Od 2009. godine Dom je prešao u nadležnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Tada je renoviran i otvoren za smeštaj 99 učenika sa teritorije Srbije koji pohađaju neku od srednjih škola u Ćupriji, Paraćinu i Jagodini – stoji na sajtu ove institucije.

Takođe, u ovom mestu se hrane i svi oni studenti Visoke medicinske škole. Inače, Dom je ove godine proslavio tačno 50 godina postojanja.

 
 

 

 

Obrazovanje i briga o mladima u Ćupriji su na veoma visokom nivou i to pruža i deci i roditeljima i osećaj sigurnosti, ali i izbora. Ni jedno dete  Ćupriji nije uskraćeno za kvalitetno obrazovanje i pedagoški rad sa njim, a tome ide u prilog i činjenica  značajan broj mladih dolazi u ovo mesto da se edukuje i u njemu živi. Sa njima je Ćuprija zasigurno mnogo bogatije i lepše mesto za život i odrastanje.