Danas je Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

Danas je Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obeležava se svake treće nedelje u novembru. To je globalni događaj kojim se sećamo miliona osoba koje su ubijene i ozbiljno povređene na svetskim putevima i priznajemo patnju svih pogođenih žrtava, porodica i zajednica.

Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja opštine Paraćin poslao nam je saopštenje koje prenosimo u celosti:

Povodom svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, želimo da ukažemo na potrebu i daljeg povećanja svesti u saobraćaju kako bi se broj stradalih u saobraćajnim nezgodama u narednom periodu smanjio.

U toku 2021. godine u saobraćajnim nezgodama na teritoriji Opštine Paraćin povređeno je 81 (osamdeset jedno lice od toga 21 ttp i 59 ltp) naših sugrađana od kojih je smrtno stradalo jedno lice na državnom putu.

Image by Free-Photos from Pixabay

Greške koje dovode do tragičnih posledica uglavnom se svode na greške koje čine vozači nepromišljenim delovanjima i rukovanjem vozila, a najveći uzrok stradanja su vožnja u alkoholisanom stanju, nekorišćenje bezbednosnog pojasa i korišćenje mobilnih telefona u vožnji, dok uzroci neispravnosti vozila, prekoračenje dozvoljene brzine i stanja puta nisu imali uticaja na posledice.

Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja će u narednom periodu i dalje raditi na povezivanju svih činilaca u lancu bezbednosti saobraćaja kroz primenu Strategije bezbednosti saobraćaja na opštinskim putevima kako bi se ovaj broj smanjio na minimum uz težnju da na našim ulicama nemamo stradalih lica u saobraćajnim nezgodama.