Danas je Svetski dan radija, zašto Paraćinci slušaju Naxi Kanal M

Danas je Svetski dan radija, zašto Paraćinci slušaju Naxi Kanal M

Dobar dan, slušate radio Naxi Kanal M – Ovo su reči kojima vas obično svakog dana pozdravljamo i koje često slušate na ferkvenciji 94.00 MHz. Zvuk sa našeg radija svakodnevno se čuje u domovima, kancelarijama, kafićima i lokalima širom Paraćina pa i Pomoravlja, a program smo počeli da emitujemo 4. oktobra 1998. godine. Od 2013. godine se 13. februar svuda u svetu obeležava kao Svetski dan radija, te smo mi ovim povodom naše sugrađane pitali koliko često i zašto slušaju naš radio.

Svetski dan radija obeležava se u znak sećanja na 1946. godinu kada je prvi put emitovan program Radija Ujedinjenih nacija. Ovaj dan je 2011. proglasio UNESCO, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija je usvojila 2013. godine. Njihovi ciljevi bili su da se na ovaj način ukaže značaj radija, koji uprkos tehnološkom napretku, internetu i digitalizaciji uspeva da opstane. Na našim svakodnevnim talasima osim pop muzike domaćih i izvođača sa teritorije nekadašnje Jugoslavije možete čuti i dnevno informisanje o aktuelnim vestima sa teritorije Pomoravlja. Paraćinci su podeljeni po tome koje segmente vole da čuju, ali je sigurno da je nekima od njih uprkos novoj tehnologiji radio nezamenljiv tradicionalni medij.

Radio Kanal M ove godine slavi 26 godina postojanja, a prethodne je na Svečanoj sednici povodom Dana opštine dobio bronzanu plaketu povodom velikog jubileja, odnosno četvrt veka postojanja i rada. Od novembra 2015. naša radio stanica je članica Naxi Nacional mreže radijskih emitera, zbog čega u identifikaciji sadrži odrednicu Naxi.