Dalibor Milojković

Dalibor Milojković

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Dalibor Milojković rođen je 28. avgusta 1981. godine u Paraćinu. Završio je Gimnaziju u Paraćinu i osnovne studije, a potom i magistraturu na Fakultetu umetnosti u Prištini. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2013., a u statusu samostalnog umetnika je od 2016. godine.

„Verovatno sam još u prvim kontaktima sa vodenim bojama u ranom detinjstvu zavoleo likovno. Škola i dobar likovni pedagog podstakli su kreativni impuls u meni za tim vidom izražavanja. Kvalitetne dečije emisije iz raznih oblasti, pa i o likovnoj umetnosti. Roditelji i pravilno usmeravanje na kvalitetan sadržaj. Trenutno je  crtež ono što zaokupljuje moju pažnju i izraz kroz isti. Svođenje i pojednostavnjivanje,  tako bih to opisao“ – kaže Dalibor Milojković.

(izvor - privatna arhiva)

Uljano slikarstvo je Daliborova velika ljubav i tehnika koju najčešće koristi, a uglavnom radi špahtlom. Kaže da su mu podjednako dragi svi crteži i slike i da ne može da izdvoji neki rad koji mu je najbitniji i najznačajniji.

Poslednjih desetak godina imao je izložbe širom Srbije, ali i u inostranstvu.  Radove Dalibora Milojkovića imali su priliku da vide posetioci njegovih izložbi u svim državama bivše Jugoslavije, u Mađarskoj, Rumuniji, Nemačkoj, Švedskoj, Rusiji, pa čak i u Americi i Japanu.

(izvor - privatna arhiva)

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, pohvala i priznanja, od kojih mu je najbitnija podrška porodice koja je, kako kaže, uvek imala razumevanja za njegov rad.

(izvor - privatna arhiva)

„Putovanja su mi hobi. Očima oplemenjujem svoju dušu obilaženjem muzeja i galerija, kada vanvremenska dela vidim iz prvog lica. Obično slušam muziku dok stvaram što mi je neki vid relaksacije. Priroda je takođe mesto gde uvek punim baterije, a ponekad i najbolji učitelj“ – kaže Dalibor.

Dalibor Milojković kaže da će nastaviti da stvara i da izlaže svoja dela i dodaje da mu je udovoljavanje sebi kroz umetnost najbolja autoterapija.

(izvor - privatna arhiva)