Crveni krst Paraćin obeležio Međunarodni dan volontera

Crveni krst Paraćin obeležio Međunarodni dan volontera

Da bi Crveni krst kao humanitarna organizacija uspešno obavljala svoje aktivnosti, pomagala ljudima i ispunjavala svoju centrtalnu ulogu u društvu, neophodan je trud, požrtvanost i zalaganje brojnih aktera. Kako kažu iz ove organizacije, volonteri su suština Crvenog krsta i zahvaljujući njihovoj brojnosti mnoge aktivnosti su uspešno sprovedene. Kako bi se zahvalili svima koji su dali svoj doprinos, u prostorijama praćinskog Crvenog krsta organizovana je dodela priznanja i diploma. Ovom prilikom kao pojedinac koji je pružio najveći doprinos sa 47 godina staža u ovoj organizaciji, Slobodan Đorđević dobio je najznačajnije prizanje i u svom obraćanju osvrnuo se na teške ali i one lepe periode svog rada.

Slobodan Đorđević nosi brojna iskustva u radu za Crveni krst, a ono što naglašava kao najznačaniji detalj jeste da ova organizacija bez obira na sve poteškoće koje su se dešavale u državi ipak nije propustila nijednu programsku aktivnost. Kao nešto bez čega njegov rad ne bi bio moguć navodi podršku koju je imao od svoje porodice kako bi mogao da se bavi humanitarnim radom.

Peti decembar obeležava se kao Međunarodni dan volontera, a paraćinski Crveni krst se ovom prilokom zahvalio velikom broju volontera koji daju veliki doprinos ovoj organizaciji. Pod sloganom „Nada“ obeležen je ovaj datum, a Miroslav Mitrović kao predstavnik Crvenog krsta govorio nam je o broju volontera kao i njihovim zadacima. Zanimljiv podatak je da se u poslednjem upisu volontera prijavilo čak 80 dobrovoljaca.

Definicija volontiranja je dobrovoljno poklanjanje slobodnog vremena, znanja i veština za dobrobit zajednice, kaže Mitrović i dodaje da je volonter humana osoba koja je spremna da svima pomogne.

Volontera u paraćinskom Crvenom krstu dakle ima mnogo, a neki od njih preneli su nam svoje utiske o tome zašto i kada su se pridružili ovoj humanitarnoj organizaciji.

Najaktivniji volonteri i slušaoci nekih od programa Crvenog krsta, dobili su zahvalnice. Među njima su bili mahom učenici, ali i stariji pojedinci. Dobitnici zlatnih i srebrnih odlikovanja ove organizacije bilo je  Dobrovoljno vatrogasno društvo, Štab za vanredne situacije opštine Paraćin, Vatrogasno-spasilački vod, Dom zdravlja Paraćin i Saobraćajna policija. Što se tiče pojedinaca, nagrađeni volonteri su Slobodan Đorđević, Momčilo Milutinović, Nenad Stojković, Luka Ilić, Miroslav Mitrović, Ivan Đorđević, Stefan Islamović, Ivana Nikolić, Dragana Tošić i Milan Antić.