Crni beli luk

Crni beli luk

Crno beli luk, zvuči malo neobično zar ne… Nastaje fermentacijom što je praktično ubrzano starenje u kontrolisanim uslovima na odrđenoj temperaturi.

Ovaj nesvakidašnji proizvod pravi Paraćinac Zoran Stojanov koji je na ovu ideju došao pre nekoliko meseci. Beli luk crne boje izgleda potpuno drugačije i gotovo da ukusom ne podseća na klasičan beli luk odosno ne ostavlja zadah i neprijatan miris u odnosu na klasični.

Ovaj delikates dobijen prirodnim putem jača imuni sistem, poseduje brojna nutritivna dejstva, sadrži brojne antioksidante i viši udeo vitamina C i B6 kao i minerale poput selena, kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Jača imuni sistem, snižava loš holesterol, reguliše visok krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Crni luk beje boje možete jesti sirov ili u sosovima, salatama, čorbama uz testenine ili meso, a često prodavci preporučuju konzumaciju sa medom.