Crne kokoške gazdinstva Manojlović iz Pojata

Crne kokoške gazdinstva Manojlović iz Pojata

U jednom dvorištu u naselju Pojate svakodnevno šeta dvadesetak crnih lepotica. Reč je o retkoj vrsti kokošaka poznatije pod nazivom Ayam Cenani, potpuno crnog perja i ostatka tela. Kao spoj interesovanja ka neobičnim stvarima i ljubavi prema životinjama, Milan Manojlović došao je na ideju da u svom dvorištu počne da gaji ovu nesvakidašnju vrstu kokošaka. Kako bi realizovao ovu ideju, morao je detaljno da istraži čitavu genetiku ove vrste crnih koka kako bi došao da najkavalitetnije, a danas može da pohvali sa četvorogodišnjim iskustvom u gajenju najskupljih kokošaka na svetu.

Milan se kroz osmeh seća početka pre 4 godine kada je kako kaže poslednji novac uložio u 10 jaja ove nesvakidašnje vrste kokošaka. Sada ih već ima oko 20, a ima i velike planove za budućnost.

Za sve ljubitelje pernate živine i njihovih neobičnih vrsta, zadovoljstvo kupovine crne kokoške koštalo bi od 50 pa čak i 80 evra.Ova cena mogla bi biti i mnogo veća u zavisnosti od porekla. Milan gaji Evropski tip crnih kokošaka, a poreklo vrste Cemani datira još iz 13. veka od vremena Madžapahit, drevnog kraljevstva sa ostrva Java gde su pronađeni prvi tragovi ove rase. O specifinom ukusu njihovog mesa i o intenzivnoj crnoj boji Milan je govorio detaljnije.

Interesantna činjenica je da u Indoneziji i drugim zemljama jugoistočne Azije, ovu vrstu crne ptice smatraju simbolom ozdravljenja. Iako je cela crna, sa crnim perjem, telom, pa čak i kostima, ipak jaja ove kokoške nisu crna već nalik bilo kojem jajetu obične kokoške. Prema rečima uzgajivača Milana Manojlovića, poslednjih godina potražnja za ovim kokoškama je sve veća.

Pored adekvatne nege i prostora po kojem se kreću, Milan Manojlović se trudi da svojim kokoškama obezbedi najkvalitetniju ishranu. Njemu u ovom posluu svakodnevno pomažu roditelji, koji su takođe zaslužni za uzgoj, izvođenje i negu pilića.

Gazdinstvo Manojlović osim crnih kokošaka na svom imanju gaji i neobične vrste prepelica poreklom iz Bosne i Hrvatske kao i kalifornijske gliste, pogodne za ribolovce a njihovo đubrivo pogodno je i za  sadnju cveća i za plastenike.

Gazdinstvo Manojlović u planu ima proširenje svojih kapaciteta, a kako kažu, do sada su bili zadovoljni prodajom i potražnjom svega onoga što nude. Iako su pretvorili u posao, gajenje domaće živine za ovu porodicu predstavlja hobi. Interesantno, crne kokoške tj Ayam Cemani specifična je vrsta koja se svojim nosivošću ne može pohvaliti. Naime ova koka snese svega stotinak jaja godišnje. Zbog svoje specifične boje ostaje interesantna svima koji vole neobične stvari, a njen izgled samo je jedna od mnogih stvari koja bi mogla biti presudna za kupovinu baš ovih crnih lepotica.