Četvorodnevni spust Velikom Moravom od Ćuprije do Smedereva

Četvorodnevni spust Velikom Moravom od Ćuprije do Smedereva

Regata startuje 18. avgusta u 8 sati na obali Velike Morave u Ćupriji kod hotela Plaža i biće završena 21. avgusta u Smederevu.

Start je u četvrtak, 18. avgusta u Ćupriji, a kraj prve etape u selu Bagrdan kod Batočine. Druga etapa će se voziti do Žabarskog mosta kod Velike Plane, treća do Ljubičevskog mosta i četvrta do ušća Morave u Dunav, odnosno do Smederevske tvrđave. U poslednjoj etapi, gde je najšira i najmirnija najveća srpska reka, planiran je spust mladih jedriličara iz gotovo svih srpskih klubova.

Tokom spusta, za sve učesnike biće organizovan jedan obrok dnevno, voda za piće, kao i svečani ručak/večera u Smederevskoj tvrđavi. Svi učesnici će dobiti promotivnu majicu spusta.

Spust će imati i ekološki karakter, predviđeno je da učesnici na kraju svake etape urede prostor koji će biti označen za prenoćište, kao i da očiste prostor nakon boravka, strogo će se voditi računa o zaštiti ovog biodiverziteta i, uglavnom, netaknute prirode.

Zvanično otvaranje ove turističko-sportske manifestacije je planirano u Ćupriji u četvrtak, 18. avgusta u 7, 45 časova kada će se prisutnima obratiti predstvanici Lokalne samouprave opštine Ćuprija, Turističke organizacije opštine Ćuprija i predsednik jedriličarskog kluba iz Smedereva Željko Vučković.

Završni koncert, doček i uručivanje zahvalnica učesnicimaka biće organizovan u Smederevskoj tvrđavi u nedelju, 21. avgusta.

Cilj ove manifestacije je promocija neotkrivenih obala Velike Morave, promocija očuvanja vodotokova i životne sredine, promocija lokalne turističke ponude i sportova na vodi.

Spust Velikom Moravom organizuju Jedriličarski klub Smederevo, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine i turizma Republike Srbije i uz pomoć Grada Smedereva i JP Smederevska tvrđava i podršku opštine Ćuprija i Turističke organizacije opštine Ćuprija.