Boro Lekić

Boro Lekić

Legenda paracinskog slikarstva Boro Lekić

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Boro Lekić, jedan je od najaktivnijih paraćinskih slikara za više od 60 godina rada naslikao je preko 10 hiljada slika.

Boro je rođen 1951. godine u Dobruši na Kosovu i Metohiji, a 1959. preselio se u Paraćin u kome živi i dan danas. Završio je Tehničku školu u Paraćinu, a nakon toga je radio u fabrici tkanina „Branko Krsmanović“. Boro Lekić je oženjen i ima dve ćerke koje su od njega nasledile dar za umetnost.

Prvu samostalnu izložbu slika predstavio je 1971. godine u sali fabrike štofova u Paraćinu. Od tada počinje da niže izložbe širom Srbije, ali i van nje 1975. godine u Ribnici kod Ljubljane u Sloveniji i 1978. u Krapini u Hrvatskoj.

izvor - Kanal M

Ove godine je posle tačno 5 decenija rada održao jubilarnu 50. izložbu slika u Kulturnom centru u Paraćinu. Paraćinci su tada imali priliku da vide kako je njihov grad nekada izgledao u 50 različitih slika. Neki od delova grada i ustanova koje su prikazane na slikama bile su Srpska fabrika stakla, železnička stanica, kafane, kupališta na Crnici, crkva Svete Trojice i mesto gde su nekada svi preko dana odlazili na piće, a uveče u diskoteku – Švajcarija.

izvor - Kanal M

Otkad sam došao u Paraćin, ja sam emotivno vezan za ovaj grad. Ovom izložbom sam hteo da Paraćince uključujući i samog sebe vratim u mladost, a one nešto mlađe u prošlost. Da i oni vide kako su im živeli bake i deke, jer Paraćin nije ono što je sada, nekada je bio topliji grad sa parkovima i ulicama punih ljudi“ – kaže Boro Lekić.

Boro Lekić je tokom svog rada koji traje punih 60 godina uglavnom koristio tehniku ulje na platnu koristeći isključivo špaklu, a ne četkicu. Na njegovim slikama prisutne su sve boje, jer kako kaže, sve ih podjednako voli.

Boro Lekić je dobitnik brojnih priznanja i nagrada u oblasti slikarstva, a bio je i učesnik mnogih humanitarnih i aukcijskih prodajnih izložbi. Njegove slike deo su nekih privatnih kolekcija širom sveta i to u Kulturnom centru naših radnika u Štutgartu i Berlinu, Ministarstvu kulture u Solunu u Grčkoj, prostorijama UNICEF-a u Beogradu, a po jednu njegovu sliku dobili su ambasadori Kube i Kine u SRJ. Na zidovima brojnih ustanova širom Jugoslavije okačene su slike ovog Paraćinca, kao i u domovima nekih javnih ličnosti.

Pored kolekcije slika, Boro Lekić voli da sakuplja knjige i stare tehničke aparate.

Više od polovine Lekićevih izložbi bile su u Paraćinu, što je verovatno jedan od razloga veoma pozitivnih reakcija naših sugrađana na njegov rad. Ako je verovati rečima Bora Lekića da ga slikarstvo vraća u mladost, to znači da Paraćince očekuje još mnogo izložbi ovog sjajnog umetnika.