Jedan od mogućih razloga zbog kojeg se ovo jelo danas ne sprema u toj meri, i nije toliko poznato je što je sam bob zamenjen drugim proizvodima u svakodnevnoj ishrani, poput graška ili sočiva.
Za pripremu bilo kojih pihtija, uključujući i ove od boba, potrebno je malo više vremena. Kako se one ne pripremaju svakodnevno ili često, već samo kada je reč o praznicima i posebnim okupljanjima, najčešće je reč o pripremi za veći broj ljudi. Za osmoro su neophodne sledeće količine sastojaka: kilogram boba, 100 ml ulja, dve kašike mlevene paprike, pet čenova belog luka i so.
Najpre se zrnevlje boba potapa u vodu i ostavlja da preko noći nabubri. Sutradan se on oljušti, razdvajaju se zrna i ponovo se potapa u hladnu vodu. Nakon toga je neophodno da se dobro opere i nalije, ponovo, hladnom vodom. U vodu treba dodati zatim so i skuvati sadržinu. Skuvani bob procediti i propasirati, i takav naliti u nekoliko dubokih tanjira ili činija. Zatim ga, ponovo, treba ostaviti na hladnom da se stegne.