Amar Ličina ovogodišnji dobitnik Matićevog šala

Amar Ličina ovogodišnji dobitnik Matićevog šala

Pesnik Amar Ličina dobitnik je ovogodišnje prestižne nagrade „Matićev šal”. Ovaj dvadesetdvogodišnji mladi pisac, student književnosti na Univerzitetu u Novom Pazaru, sa svojom zbirkom pesama „Mera stvari” obeležio je 42. Matićeve dane koji se isto toliko godina održavaju u Ćupriji. Ličina kaže da piše pesme otkako je naučio da čita, ali da se ozbiljnim pisanjem bavi tek 3, 4 godine.

Čak 25 zbirki je poslato na ovogodišnji konkurs, a mnoge od njih bile su u užem izboru za dobijanje ove prestižne nagrade, istakao je predsednik žirija Gojko Božović. On dodaje da je poslednjih godina „Matićev šal“ pripao kvalitetnim piscima o čemu svedoče i oni sami, svojim novim zbirkama pesama.

Direktorka ćuprijske Narodne bibilioteke „Dušan Matić“ kaže da joj je izuzetno drago što je ova manifestacija odavno postala tradicija i što je sve veći broj mladih pisaca deo ovog događaja.

Dodeli Matićevog šala prethodio je okrugli sto – Naučni skup o životu i stvaralaštvu Dušana Matića. Dodeljene su zahvalnice i nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za najlepšu pesmu na konkursu „Leti, sve leti“, kao i učesnicima kviza „Šta znaš o Matiću“. Nagradu za umetničko delo „Matiću u čast“ dobio je beogradski slikar Momčilo Trajković MoMo, autor slike „Izvor.“ Događaj su upotpunili učenici i profesori OMŠ „Dušan Skovran“ u čijoj sali je i održana dodela nagrada.