Aleksandar Stanojević

Aleksandar Stanojević

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Aleksandar Stanojević rođen je 27. decembra 1992. godine u Paraćinu. Tu je završio Gimnaziju, a onda je upisao Akademiju umetnosti u Novom Sadu, gde je diplomirao, pa je trenutno na master studijama u klasi profesorke Bosiljke Zirojević Lečić. Trenutno živi i radi u Novom Sadu i član je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine od 2021. godine.

„Početak mog rada obeležila je 2002. godina kada sam dobio treću nagradu na likovnom konkursu na temu „Zaštita životne sredine“. Nagrada je bila u vidu materijala za slikanje, koja me je podstakla da radim i da se usavršavam. Nakon primanja nagrade, u sklopu projekta zasadio sam drvo kestena ispred ulaza u zgradu opštine Paraćin, gde se ono i dan danas nalazi i asocira me na moj početak“ – objašnjava Aleksandar.

Njegov početak obeležila je i Đačka likovna kolonija na kojoj je ponikao kao umetnik 2006., da bi desetak godina kasnije postao mentor na istoj toj koloniji.

(izvor - privatna arhiva)

Aleksandar Stanojević se služi gotovo svim tehnikama i stilovima od crteža do slike i skulpture.

Trenutno sam više zainteresovan za skulpturu, te više koristim i kombinujem materijale kao što su metal, drvo, plastika, staklo, stiropor, folija, žica, guma i drugi. Što se tiče slikarstva koristim uglavnom akril i ulje, ali i tu često eksperimentišem sa parketolom, bajcom, hipermanganom, štamparskom bojom i  bitumenom” – kaže Aleksandar Stanojević.

(izvor - privatna arhiva)

Do sada je imao 12 samostalnih i veliki broj grupnih izložbi. Boravio je u rezidencijalnom projektu Summer Academy of Fine Arts u Salzburgu 2015., kao i na razmeni studenata, Facultad de Bellas Artes, Alonso Cano, Universidad de Granada u Španiji 2017. godine.

Od radova koje sam do sada stvorio najponosniji sam na triptih Komunikacija pogledom” koji je nastao 2017. godine, pre svega zbog toga što se radi o monumnetalnom formatu, jakom ekspresivnom crtežu i bogatoj teksturi slike” – kaže Aleksandar.

Komunikacija pogledom 1, 210x150, akril na platnu (izvor - privatna arhiva)

Aleksandar Stanojević kaže da je najveću podršku u radu, ali i u životu imao od svoje majke. Planira da nastavi da stvara i da eksperimentiše sa novim materijalima i sa boljom produkcijom. Još neki od planova koje namerava da ispuni tokom naredne godine su nove izložbe.

(izvor - privatna arhiva)