Koje jelo Paraćinci smatraju brendom svog grada (VIDEO)

Koje jelo Paraćinci smatraju brendom svog grada (VIDEO)

MEDIJSKI PROJEKAT KOJI PROIZVODI: "MEDIATIM PROJEKAT - PARAĆIN" podržan sredstvima opštine Paraćin

Srpska tradicionalna kuhinja je veoma bogata i raznovrsna, a od mesta do mesta razlikuju se i razne vrste jela, pripremljena na način specifičan za taj kraj. Nedavno je jedan poznati gastronomski vodič objavio da su novopazarske mantije izglasane za najbolje jelo u svetu koje potiče iz Srbije, a u uži izbor ušla su razna vrsta jela iz celog sveta. Kada je u pitanju naš kraj, i Paraćinci mogu da se pohvale jelima za koje ponosno kažu da prestavljaju brend grada.

Po receptu koji su zapisali stari paraćinski majstori, a sa tajnim sastojkom koji su modifikovali u svom lokalu, paraćinski ćevap predstavlja brend ovog grada. Dve ključne stvari koje razlikuju ovaj ćevap od drugih su njegov oblik i spečifičan, pikantni ukus. Klasičan ćevap je valjkastog oblika, dužine između pet i deset centimetara, dok je paraćinski pljosnast i ovalnog oblika.

Za sladokušce, jedan od najpopularnijih i najpoznatijih brendova sa teritorije Paraćina, kada se radi o poslasticama, svakako je Vasina torta. Prema jednoj verziji, Vasina torta nastala je 1908. godine kao simbol zahvalnosti, a priča o njenom nastanku je priča o ljubavi i porodici. Pitali smo sugrađane koju tortu smatraju brendom svoga grada i zašto.

Ova torta je spadala u one za specijalne prilike pre svega jer su orasi, bademi pogotovo narandža, kao sastojci Vasine torte bili veoma skupi i teško se nabavljali. Vasina torta ima elitni imidž u svetu poslastica. Ovaj brend Paraćina je specifičan iz dva razloga: zbog načina na koji se priprema i zbog sastojaka koji u nju idu. A u narednom prilogu donosimo priču o poreklu Vasine torte i načinu pripreme.