Paraćinski ćevap i tradicija pripreme džigerice u ovom kraju

Paraćinski ćevap i tradicija pripreme džigerice u ovom kraju

MEDIJSKI PROJEKAT KOJI PROIZVODI: "MEDIATIM PROJEKAT - PARAĆIN" podržan sredstvima opštine

Ćevap je neizostavni delikates na našoj trpezi. Pravi se od mlevenog mesa, služi u lepinji ili somunu, najčešće uz neki dodatak. Svaki kraj ima svoju tehniku pripreme, a dve najpoznatije vrste ćevapa u Srbiji su bez sumnje onaj iz Leskovca i onaj iz Novog Pazara. Međutim, retko ko je van Paraćina čuo da i u ovom mestu postoji jedan specifični brend, a to je paraćinski ćevap.

Dve ključne stvari koje razlikuju paraćinski ćevap od drugih su njegov oblik i spečifičan, pikantni ukus. Klasičan ćevap je valjkastog oblika, dužine između pet i deset centimetara, dok je paraćinski pljosnast i ovalnog oblika..

Ne zna se ko je prvi došao na ideju da napravi ovu vrstu ćevapa, ali se pretpostavlja da je tradicija spremanja ovog specijaliteta duga više od trideset godina. Po receptu koji su zapisali stari paraćinski majstori, a sa tajnim sastojkom koji su modifikovali u svom lokalu, paraćinski ćevap predstavlja brend ovog grada.

Svi znaju da su Paraćinci naširoko poznati kao džigerani, a tradicija spremanja džigerice na razne načine održala se i dan danas, pa se tako po restoranima mogu naći nekoliko vrsta džigerica pripremljenih na razne načine.

Za koji god specijalitet da se odlučite sigurno nećete pogrešiti, a ukoliko se nađete u Paraćinu obavezno probajte njihova tradicionalna jela po kojima je ovaj grad poznat.