Sama Velika morava sa svojim pritokama dugo je bila izvor kvalitetne ribe, dolina plodnoj zemlji na kojoj gotovo sve uspeva, a brda i planine koje okružuju Pomoravlje pružale su utočiste različitoj divljači, dakle, sve što je bilo potreban za kvalitetnu trpezu bilo je tu, na dohvat ruke.
Kada je u pitanju aromatično bilje i začini u ovom kraju zastupljena je majlina dušica, oeršun, lavanda, smilje, ruzmarin i mnogo toga drugog. Sve ovo koristi se u svakodnevnoj pripremi raznih jela i kolača. Domaći peršun, koji je bogat vitaminom C, kao i celer, veoma su zastupljeni u kuhinji ovog kraja. Celer se koristi u supama, čorbama i salatama, a peršun u gotovo svim jelima. Paraćinu i okolnim selima paprika je ključna komponenta u pripremi jela, bilo sveža, sušena, ili u obliku ajvara. Ljuti biber se koristi u marinadama, salatama i mesu.