Hrana u Paraćinu je bogata, jednostavna i zasnovana na lokalnim poljoprivrednim proizvodima, poput svinjetine, jagnjetine i piletine, od povrća uzgajaju se kupus, krompir, kukuruz, pšenica i mnogo tog a drugog, a od voća borovnice, jabuke, šljive, dunje kao i razne sorte vinove loze po čemu je ova opština naširoko poznata.
Glavna jela se spremaju kao kuvana, pečena ili pržena i po pravilu se sastoje od kombinacije povrća, mesa i mlečnih proizvoda. Od salata su zastupljene: paprika, kisela paprika, paradajz, krastavac, cvekla, kupus slatki i kiseli, paprika u pavlaci i paprika punjena sirom.
Prirodni resursi u Paraćinu omogućavaju bogatu i raznoliku ishranu koja se temelji na lokalno proizvedenim namirnicama, a tradicija stočarstva i poljoprivrede u ovom kraju odražava se i u specifičnoj, ukusnoj kuhinji. Poljoprivreda, stočarstvo, kao i šumski i vodeni resursi čine ovaj kraj plodnim i bogatim za razvoj domaće hrane.