Vasina torta – najpoznatiji paraćinski desert
FOTO: https://www.kuvarancije.com

Vasina torta – najpoznatiji paraćinski desert

Jedan od najpopularnijih i najpoznatijih proizvoda sa teritorije Paraćina, kada se radi o specijalitetima, svako je „Vasina torta“. Ova poslastica jedna je od retkih za koju se tvrdi da se zna tačno kada i kako je nastala i po kome je dobila ime.

Prema jednoj verziji, Vasina torta nastala je 1908. godine kao simbol zahvalnosti. Priča o njenom nastanku priča je o ljubavi i porodici.

FOTO: https://ruza123-cooking.blogspot.com

Naime, početkom 20. veka u Paraćinu je živeo izvesni gospodin Vasa Čokrljan. On je živeo boemski život ali se u svojim četrdesetim godinama zaljubio u lepu Jelenu, domaćinsku kći. Iako je bila znatno mlađa od Vase, njeni roditelji podržavali su njihovu zajednicu, te su se oni ubrzo venčali  i Jelena je zatrudnela. Međutim, trudnoća se iskomplikovala i bilo je neizvesno da li će ovaj par uopšte dobiti dete. Vasa, kao ugledni čovek sa velikim brojem prijatelja, povukao je mnoge veze i odveo svoju suprugu u porodilište u Beč, gde je ona na svet donela zdravo dete, kćer Ružicu.

Zahvalna tašta, Jelenina majka, spremila je Vasi po povratku iz Beča bogat ručak i jednu sasvim novu, posebnu tortu. Ime novoj torti nije bilo teško dodeliti, te se ona danas, 115 godina od nastanka i dalje naziva Vasinom tortom.

FOTO: https://24sedam.rs

Međutim, postoji i jedna, nešto starija priča o nastanku torte i koja tvrdi da je torta dobila ime po kuvaru Vasi koji je radio u službi Vladana Đorđevića, predsednika beogradske opštine u doba vlade kralja Milana Obrenovića. On je jednom prilikom diplomatskom koru Beograda spremio ovu tortu te su je oduševljene diplomate krstile po njemu.

Aleksandar Miletić i Zorana Drašković Kovačević u svojoj knjizi „Štrudla Bečka a torta Vasina“ donose pored ove dve i treću priču o poreklu Vasine torte:

„Simpatična anegdota tortu vezuje za pominjanu Spaseniju – Patu Marković, urednicu Politikine „ženske strane“, koja je prikupljala i sortirala recepte kada je naišla na jedan bez naziva. I baš u tom trenutku u prostoriju je ušao izvesni gospodin koji joj se predstavio i kazao koga traži. Zvao se Vasa. Pata je na receptu zapisala Vasina torta i ljubazno odvela gospodina do osobe koju je tražio.“

FOTO: https://recepti.zena.blic.rs

Ipak prva priča je najprihvaćenija i najlepša, te se uzima kao najverodostojnija u vezi sa nastankom Vasine torte, a samim tim, postavlja Paraćin kao dom ove poslastice.

Lepota, ukus i prepoznatljivost „Vasine torte“ proizvod su strpljenja i velike pažnje sa kojom se ona priprema. Potrebno je gotovo dva dana da ona bude potpuno spremna za konzumaciju.

Ova torta je spadala u one za specijalne prilike pre svega jer su orasi, bademi pogotovo narandža, kao sastojci „Vasine torte“ bili veoma skupi i teško se nabavljali. „Vasina torta“ ima elitni imidž u svetu poslastica. Neke domaćice smatraju da je ona zapravo preteča Jaffa keksa, jer kombinuje ukus čokolade i narandže.

FOTO: https://www.youtube.com/watch?v=JD5AmaAVPzU

Ovaj brend Paraćina je bio specifičan iz dva razloga: zbog načina na koji se priprema i zbog sastojaka koji u nju idu.

Nije slučajno što je jedna od najpoznatijih srpskih torti nastala baš ovde. Kultura i istorija Paraćina učinile su to da ovo mesto postane sinonim za slatke proizvode i delikatese. 

Naime, još je 1923. u Paraćinu otvorena prva fabrika Bombona, ratluka i čokolada „Braten“ iz koje se kasnije, 1947. razvila čuvena „Paraćinka“ Paraćin, koja i danas radi. Među najpopularnijim proizvodima „Paraćinke“ su bez sumnje žvakaće gume koje su počele da se proizvode sedamdesetih godina.

FOTO: Privreda-Paracina-od-mlina-do-industrije

Od tada, žvakaće gume će postati proizvod po kome će „Paraćinka“ ostati upamćena do današnjih dana i više od pedeset godina jedan od najvećih proizvođača svih vrsta guma za žvakanje u Srbiji.

Kultura slatkih ukusa u Paraćinu duža je od jednog veka. Zbog toga što je tako treba zahvaliti u određenoj meri i komšijama iz Ćuprije u čijoj šećerani je nastajao glavni i najneophodniji proizvod za sve pomenute recepte.

Od domišljatih domaćica, preko majstora, tehnologa i stručnjaka svi su negovali umetnost slatkog ukusa u različitim oblicima. Zbog toga Paraćin i danas ima nekoliko fabrika u kojima se prave konditorski proizvodi, ali i jednu ozbiljnu fabriku sokova i drugih slatkih napitaka.