Sjajan rezultat Ivana Staničkova na Svetskom prvenstvu u girevoj sportu (VIDEO)

Sjajan rezultat Ivana Staničkova na Svetskom prvenstvu u girevoj sportu (VIDEO)

Paraćinac Ivan Staničkov iz Grčke se vratio sa zlatnom medaljom na Svetskom prvenstvu u Girevoj sportu. On je naime bio jedini predstavnik Srbije na svetskoj smorti u ovom jedinstvenom sportu na Krfu odakle se vratio sa lepim uspomenama.

Ivan Staničkov je profesor fizičke kulture, personalni i kros fit trener koji je godinama poznat u radu sa ruskim zvonom kako ovu spravu za vežbanje najčešće zovu u Srbiji. Ima sjajne uslove za pripreme koje je za ovo takmičenje trajalo nekoliko meseci.

Iako se u svetu, a posebno u Rusiji kettlebell ili rusko zvono za vežbanje koristi dugi niz godina, u Srbiji se koristi tek u poslednjih desetak. Toliko je i osoba iz Srbije koje nastupaju na zvaničnim takmičenjima. Ivan govori o nastupima na nekom od njih u Srbiji i najboljim rezultatima koje je ostvario.

Kettlebell, girja ili rusko zvono je praktično gvozdena kugla sa ručkom i pojedini treneri kažu da zbog svog specifičkog izgleda ima prednosti tokom vežbanja u odnosu na klasnične bučice. To je u stvari ruski tradicionalni rekvizit za vežbanje koji datira još iz carske Rusije koju su koristili olimpijci SSSR-a tokom priprema. Najpoznatiji vežbač ruskim girjama je legenda rvanja, Aleksandar Kareljin.

Staničkova naredne godine očekuje Evropsako prvenstvo koje će biti održano u Bugarskoj. Medalja i sa tog takmičenja nedostaje ovom Paraćincu jer već ima odličja sa Balkanskog i Svetskog prvenstva.