Oktobar je međunarodni mesec borbe protiv raka dojke (VIDEO)

Oktobar je međunarodni mesec borbe protiv raka dojke (VIDEO)

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena, kako u svetu, tako i u našoj zemlji, a i muškarci oboljevaju od ove bolesti. U mnogim zemljama oktobar je mesec posvećen promovisanju ranog otkrivanja raka dojke, podizanju svesti o njegovoj učestalosti,  dijagnostičkim metodama i pregledima, kao i pružanju podrške osobama koje su obolele od njega. Na ovu temu razgovarali smo sa profesorom dr Markom Spasićem, specijalistom hirurgije Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, koji obavelja preglede jednom mesečno u Poliklinici “Alba” u Paraćinu.

Osim mamografskog, dijagnostika karcinoma dojke podrazumeva i ultrazvučni pregled i magnetnu rezonancu u pojedinim slučajevima, ističe Spasić. On dodaje da je pored ovih metoda moguće obaviti i samopregled dojki u svom domu.

Ishod lečenja zavisi od toga u kojoj fazi je otrkiven karcinom dojke, zato je važno napomenuti da su redovni pregledi od velikog značaja u izlečenju ove bolesti. U Poliklinici “Alba” od nedavno je otvoren Centar za dojku i zdravlje žena u okviru kog je moguće obaviti sve potrebne preglede, kao i CORE biopsiju dojke.

U Centru za dojku i zdravlje žena, na Poliklinici “Alba”, osim ultrazvučnog pregleda dojki, moguće je odraditi sve potrebne preglede radi ranog otkrivanja karcinoma dojke, uraditi CORE biopsiju, kao i čitanje rezultata i mamografije od strane specijalista.