Promocija knjige „Oslobođenje Paraćina u Prvom svetskom ratu“’

Promocija knjige „Oslobođenje Paraćina u Prvom svetskom ratu“’

U paraćinskoj crkvi Sveta Trojica u ponedeljak uveče održana je promocija knjiige „Oslobođenje Paraćina u Prvom svetskom ratu“ koju je organizovalo Udruženje vojnih veterana Srbije-Paraćin. Autor ove knjige koja je objavljena pre godinu tada, tačnije povodom 105. godišnjice od oslobođenja Paraćina u Prvom svetskom ratu je Mladen Stević iz Udruženja vojnih veterana Srbije-Paraćin. Knjiga govori o hrabrim ratnicima koji su stradali tokom oslobođenja Paraćina, a koji počivaju u spomen kosturnici paraćinske crkve Sveta Trojica, kao i o komandantu Trećeg pešadiijskog bataljona, majoru Marku Pavloviću, po kome jedna od paraćinskih ulica nosi ime.

U knjizi se nalazi veliki broj priloga, kao i dnevnički zapis Koste Hadžividojhovića, tadašnjeg knjižara i štampara, a kasnije i predsednika Opštine.

 

General major u penziji Luka Kastratović koji je u službi proveo trideset godina i jedan dan, tokom svog rada pamti mnogo istorijskih događaja. On kaže da je veoma bitno da poznajemo svoju istoriju i da je prenosimo sa kolena na koleno i dodaje da je na jedan lep način autor knjige upravo to uradio.

Mladenu Steviću je ovo treća objavljena knjiga. Njegov prvenac je „Pomorski vojvoda, general Ilija Gojković“, nakon koje je objavio „Oslobođenje Paraćina u Prvom svetskom ratu“ 2023. Godine. Ove godine izdao je svoju treću knjigu „Oslobođenje Paraćina u Drugom svetskom ratu“. Sve tri su izdanje paraćinske biblioteke „dr Vićentije Rakić“ te se i mogu pronaći na njihovim policama.