Izložba povodom 100 godina od smrti Franca Kafke (VIDEO)

Izložba povodom 100 godina od smrti Franca Kafke (VIDEO)

Dobra uzajamna saradnja Srbije i Češke,  i istorijska povezanost koju Česi imaju sa Ćuprijom rezultirala je jednom interesantnom postavkom u Galeriji Ustanove Kulture u Ćurpiji, koja je posvećena knjizi o Francu Kafki. Ova izložba organizovana je povodom dva jubileja, Dana Opštine Ćuprija i stogodišnjice od smrti Franca Kafke. Izložba koja osmišljena po tekstu i konceptu pisca Radeka Malija i ilustratorke Renate Fučikove prikazuje Kafkin život iz manje tradicionalnih uglova, razbijajući razne stereotipe i zablude o ovom autoru. O povezanosti Ćeške i Srbije, a pogotovo Ćuprije govorio je Stefan Stamenković, direktor Ustanove Kulture.

Izložbom je obuhvaćen život i rad čuvenog Pražanina, koji je bio poznat po svojoj ekscentičnosti i nemogućnosti da se prilagodi zahtevima svog vremena, kao i po kompleksnom odnosu sa gradom u kom je odrastao, što se u značajnijoj meri odrazilo na njegovo stvaralaštvo. Posetioci su mogli videti ilustrovane scene iz Kafkinog života, uključujući manje poznate činjenice o samom autoru i njegovoj neposrednoj okolini. Izložba naglašava vanvremenske elemente Kafkinog dela i ličnosti, pokazujući zašto se još uvek  smatra relevantnim piscem koji privlači čitaoce širom sveta. Jedna od počasnih gošći izložbe bila je Luci Arbok direktorka Češkog centra u Beogradu, koja je opisala Kafku kao Evropskog pisca koji je ostavio svoj pečat na gotovo čitav svet i u čiju čast ćem Češki centar u Beogradu krajem godine prikazati još jednu izložbu posvećenu jednom od Kafkinih romana.

Ovo je bila poslednja manifestacija u okviru obeležavanja Dana opštine Ćuprija. Inače, ova Izložba u prevodu Tihane Hamović predstavljena je premijerno u Beogradu u maju ove godine i zajedno sa izložbom Gete Instituta obišla više gradova u Srbiji. Ova postavka nalazi se u galeriji “Sinđelić” i za posetioce ce biti otovorena do kraja oktobra meseca.