Najviši spomenik u Ćupriji – Spomenik knezu Lazaru

Najviši spomenik u Ćupriji – Spomenik knezu Lazaru

Pokazujući na manastir Ravanicu, mesto koje je sam knez odabrao za svoj duhovni život, spomenik Knezu Lazaru Hrebeljanoviću otkriven je na Vidovdan 2020. godine u Ćupriji. Postavljen je na samom ulasku u Ćupriju sa autoputa, a okrenut tako da ispruženom rukom pokazuje na svoju zadužbinu – manastir Ravanicu u Senju.

Autor spomenika je akademski vajar Miroljub Stamenković, kome se ideja da spomenik Knezu Lazaru u Ćupriji uradi po uzoru na onaj koji je već uradio u Kosovskoj Mitrovici isprva činila veoma lakom. Rad na spomeniku izlivenom u bronzi, postavljenom na betonskom postamentu obloženim kamenom, trajao je oko godinu dana.

Knez Lazar je bio srednjevekovni vladar moravske Srbije, a teritorija kojom je vladao obuhvatala je slivove triju reka – Velike, Južne i Zapadne Morave. Spomenik podseća na istorijske činjenice koje se odnose na borbu za samostalnost Srbije od turske vlasti.

Nekih desetak godina pre Kosovske bitke gde je izgubio život, Knez Lazar započeo je sa gradnjom svoje monumentalne zadužbine manastira Ravanice koja predstavlja biser srednjevekovne umetnosti.