Virtuoz na harmonici –  Priča o talentu Jovana Milovanovića (VIDEO)

Virtuoz na harmonici –  Priča o talentu Jovana Milovanovića (VIDEO)

Ovako zvuči jedna ruska kompozicija u izvedbi Jovana Milovanovića, malenog harmonikaša koji je zahvaljujući svom talentu uspeo da sakupi brojna odlikovanja sa muzičkih takmičenja. Jedanaestogodišnji Jovan se u harmoniku zaljubio već pri prvoj poseti osnovnoj muzičkoj školi „Milenko Živkvić“ u Paraćinu, a ova konekcija se s godinama samo uvećavala i donosila najsjajnija odlikovanja. Jovan se priseća tog perioda sa osmehom na licu ali kaže da nije uvek bilo sve tako lako, te da sada već ima i velike želje za budućnost.

Skoro svaki Jovanov nastup na muzičkim takmičenjima na žiri je ostavljao veoma dobar utisak, za to su dokaz sve medalje, pehari i diplome koje su sada deo njegove kolekcije. Prvi izlazak na takmičenje za Jovana je bio neobičan, bez mnogo uspeha ali to je samo bio put ka uzletu.

Ključna ličnost u  Jovanovom muzičkom obrazovanju bila je Tanja Pašić, profesorka harmonike koja je tokom celog puta upoznavanja i razvijanja njegovog talenta bila velika podrška. Ipak kao najvažnije ličnosti u Jovanovom životu, roditelji i sestra beskrajno su ponosni na njegov muzički dar i ostvarene uspehe.

Česta odsustva iz škole za Jovana nisu bila problem, gradivo je uvek uspeo da nadoknadi a ono najvažnije što je dobio bila je podrška tadašnje učitaljice Silvane Dimitrijević koja je uvek imala razumevanja za njegove vanškolske aktivnosti. Jovanove uspehe nagradila je i Opstina Paracin.

Jovan je ljubitelj ruskih kompozicija, ali i starih narodnih pesama i kola koja uvek rado svira. Svaki nastup je za njega prilika da pokaže svoj talenat i ljubav prema muzici, ali i da inspiriše druge mlade talente da prate svoje snove. Jovan kaže da je svestan velikog broja muzikalne dece u Paraćinu koja su svoje prve note odsvirali u muzičkoj školi “Milenko Živković” te da smatra da oni mogu biti uzor mlađim generacijama.

Jovanova posvećenost muzici nije samo njegov lični uspeh, već i pokazatelj šta marljiv rad u kombinaciji sa muzikalošću možed doneti i biti podsticaj za druge. Kroz svoju priču, pokazuje koliko je važno raditi ono što voliš i boriti se za svoje snove. Njegov primer nas podseća da se trud i talent uvek isplate, i da svako od nas može ostaviti trag u svetu. Kao deo projekta „Deca budućnosti“,  priča o malom vituozu na harmonici Jovanu  Milovanović ostaće kao svedočanstvo ljubavi dečaka zlatne kose i harmonike.

Ono što je sigurno to je da njegova muzika ne samo da obogaćuje našu zajednicu, već i nosi poruku da talenti mladih ljudi zaslužuju da budu prepoznati i podržani. Uz ovakvu decu, naša budućnost deluje svetlije i zvuči mnogo bolje.