Pokazna vežba gašenja požara u  OŠ “Đura Jakšić” (VIDEO)

Pokazna vežba gašenja požara u  OŠ “Đura Jakšić” (VIDEO)

Povodom obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije i istovremeno jubileja povodom 15 godina od osnivanja Sektora za vanredne situacije, u Republici Srbiji organizovan je niz manifestacija. Jedna od njih je i pokazna vežba gašenja požara za mlađe razrede u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Paraćinu. Učesnici ove vežbe bili su Vatrogasno spasilačka jedinica Paraćin, Dobrovoljno vatrogasno društvo i članovi paraćinskog Crvenog krsta.

Zadatak ove vežbe je demonstracija evakuacije učenika i osoblja, spašavanje ugrožene osobe i gašenje nastalog požara. Nakon intervencije vatrogasaca, samom spašavanju i zbrinjavanju žrtve pristupili su članovi hitne službe Crvenog ksta Paraćin koji su deci demostrirali na koji način se pruža adekvatna pomoć u ovakvim situacijama.

Nakon oglašavanja sirene za opasnost svi đaci mlađih razreda osnovne škole „Đura Jakšić“ su se sa svojim učiteljima okupili u školskom dvorištu kako bi pratili ovu pokaznu vežbu. Aplauzom i oduševljenim reakcijama ispratili su rad vatrogasaca, a nakon završetka istakli su šta im se najviše dopalo.

Cilj ove vežbe bio je uvežbavanje, sinhronizacija rada i podizanje nivoa obučenosti navedenih učesnika u vežbi. Takođe vežba ima za cilj i edukaciju dece i učitelja iz oblasti protivpožarne zaštite.