Upoznajte Paraćinca Stevana Stefanovića dobitnika nagrade “Miroslav Dereta” (VIDEO)

Upoznajte Paraćinca Stevana Stefanovića dobitnika nagrade “Miroslav Dereta” (VIDEO)

Železnička stanica, naizgled obično mesto za rastanke postala je mesto sastanka i susret dva čoveka. Na pitanje jednog od njih „Da li mogu sesti pored vas“, drugi mu odgovori „Ja baš vas čekam“ što nagoveštava zanimljiv razgovor i zaplet.  Ovako počinje radnja još uvek neobjavljenog romana „Mastionicom i perom”  Stevana Stefanovića čiji je on glavni junak zajedno za Fjodorom Dostojevskim, koji je ovom autoru oduvek bio najveća ispiracija za literalno stvaralaštvo. Ova nesvakidašnja priča je simbioza svih romana, istraživanja i saznanja koje je Stevan stekao kroz dugogodišnje bavljenje životom i delom jednog od najpoznatijih ruskih književnika – Fjodora Dostojevskog. Za prepoznatu ideju, kreativnost i nesvakidašnju priču ovaj roman dobio je prestižnu nagradu na  19. konkursu za neobjavljeni roman za nagradu „Miroslav Dereta”.

Stevan Stefanović poreklom je iz Paraćina, ali već dugi niz godina živi i radi kao paroh u Svilajncu. Završio je osnovnu i srednju školu u Paraćinu, a kasnije školovanje nastavio je na Pravoslavnom

bogoslovskom fakultetu gde je diplomirao 2007. godine. Tokom odrastanja najveću pažnju privukla su mu dela Fjodora Dostojevskog o kojem je kasnije u mnogo navrata pisao. Njegov diplomski rad takođe se odnosio na ovog pisca koji je, kako Stevan kaže njegova ljubav još od ranih gimazijskih dana. Nakon studije „Bogoslovlje Dostojevskog” koju je napisao, i nagrađeni roman „Mastionicom i perom”  posvećen je ovom ruskom velikanu.

Paraćinac Stevan Stefanović ima veliki broj napisanih tekstova. Od 2016. godine objavljuje tekstove u časopisima i na portalima “Čudo”, “Vidovdan” i “Slovo o Lapovu”, a svi njegovi tekstovi objadinjeni su u zbirci beseda “Pedeset jedna zastava” koja je izašla povodom desetogodišnjice Stevanove službe. Sopstvenim rukama je sagradio parohijski dom u Crkvencu kraj Svilajnca i obnovio Crkvu. Tokom njegove službe osvećena je Crkva u Dublju.

Još jedno zanimljivo štivo koje je napisao i objavio Stefanović je “Priča o zmaju sa Rtnja” i namenjena je deci.

Stefanoviću je nagrada “Miroslav Dereta” jedna od najznačajnijih tako da ističe da je velika čast što će njegov roman štampati i objaviti ova izdavačka kuća. Premijerna promocija romana biće organizovana decembra u Galeriji 73 na Banovom Brdu, na Dan gradske opštine Čukarica. Čitaoci će ipak imati prilike da kupe i pročitaju roman „Mastionicom i perom”   već na predstojećem Sajmu knjiga u oktobru mesecu. Podsećamo, u najuži izbor od 145 prispelih rukopisa, našlo se pet naslova kreativnih pisaca, ali je Stevanov ipak na kraju odneo prvu nagradu. Na poslednjoj sednici žiri koji su činili  Zoran Bognar kao predsednik, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina jednoglasno je odlučeno da nagrada „Miroslav Dereta” za 2024. godinu pripadne Stevanu Stefanoviću za roman Mastionicom i perom.