U Paraćinu obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave (VIDEO)

U Paraćinu obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave (VIDEO)

Cilj uspostavljanja 15. septembra za Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kao državnog praznika, jeste pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda ali i jačanje kulta nacionalne zastave.

Ovaj praznik u Paraćinu obeležen je nakon jutarnje službe u Crkvi Svete Trojice i polaganjem venaca na spomenik Pobedniku u centru grada. Vence su položili i poštu odali predsednica Skupštine opštine, Slavica Jovanović i zamenik predsednice Skupštine, Miloš Đokić, delegacije Policijske stanice u Paraćinu, delegacije boračkih udruženja.

U obeležavanju Dana zastave ustaljena je praksa isticanja zastave na zgradama državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih službi, sa ciljem da se pokaže poštovanje prema jednom od najznačajnijih elemenata državnosti. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obeležava i Proboj solunskog fronta. Mir i sloboda čuvaju se pod jednom zastavom – poručeno je sa ovog skupa – kao i poziv za jedinstvom u očuvanju slobode i stvaranju sigurne budućnosti za potomke.