Dr Glorija Blagojević, sve o matičnim ćelijama, davaocima i nacionalnom registru (VIDEO)

Dr Glorija Blagojević, sve o matičnim ćelijama, davaocima i nacionalnom registru (VIDEO)

Jedina terapija za mnoge osobe obolele od leukemije, aplastične anemije i drugih hematoloških oboljenja možda se krije upravo u vašim venama. Doktorka Glorija Blagojević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije govori o ovoj veoma delikatnoj temi o kojoj veoma malo znamo. Za početak Blagojevićeva govori šta su to matične ćelije.

Registar davalaca matičnih ćelija predstavlja bazu podataka o prijavljenim davaocima koji su spremni nekome da pomognu. Kada je bolesniku neophodna transplantacija, u Registru se traži davalac koji je sa njim podudaran.

FOTO: Registar davalaca matičnih ćelija

Nakon toga svi uzorci stižu u Institut za transfuziju krvi Srbije gde se i nalazi Registar davalaca matičnih ćelija gde zaposleni sortiraju uzorke i rade brojne analize na osnovu kojih se određuje podudarnost između davaoca i bolesnika. Ukoliko se dogodi da ste sa nekim od bolesnika potpuno podudarni davalac pristupa daljoj proceduri koja je veoma jednostavna i bezbedna, dodaje doktorka Blagojević.

Translplatacija matičnih ćelija je standardni vid lečenja mnogih hematoloških bolesti poput akutne leukemije koja ne reaguje na hemioterapiju.

FOTO: Nacionalni registar matičnih ćelija

Registar davalaca matičnih ćelija postoji od 2005. godine, a 2012. Srpski je uvršten u svetski registar. To mnogo znači za bolesnike iz Srbije jer je na raspolaganju preko 42 miliona prijavljenih potencijalnih davalaca koji mogu da pomognu tešško obolelim licima. Ipak, pored tog impozantnog broja potencijalnih davalaca za oko 10 procenata naših bolesnika nema odgovarajućeg.

Registar davalaca matičnih ćelija Srbije je dakle osnovan 2005. godine, sa sedištem u Institutu za transfuziju krvi Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

 

FOTO: Nacionalni registar matičnih ćelija

Septembar je mesec podrške deci oboleloj od raka i NURDOR ga svake godine obeležava u gradovima širom Srbije. Građani Paraćina će ovog meseca biti u prilici da daju vetar u leđa deci oboleloj od maligniteta i njihovim roditeljima u ovoj jako teškoj borbi. Doktorka Glorija Blagojević zove Paraćince i stanovnike okolnih sela, opština i gradova da se priključe akciji 27. Septembra u centru naše opštine i na taj način se upoznaju sa donorstvom matičnih ćelija i daju podršku osobama koje se leče od teških bolesti.

Organizator ove manifestacije je NURDOR, a u Paraćinu se kampanja sprovodi na inicijativu roditelja dece koja su prošla kroz najteže trenutke u životu. Veliki broj volontera se poslednjih dana samoinicijativno javio da učestvuje u ovoj manifestaciji.