Svečano otvoreni 43. Matićevi dani u Ćupriji

Svečano otvoreni 43. Matićevi dani u Ćupriji

Jedna od najznačajnih manifestacija u Ćupriji “Matićevi dani” svečano je otvorena u ponedeljak uveče. Ova manifestacija održava se po 43. put, a dugi niz godina u sada renoviranoj svečanoj sali OMŠ “Dušan Skovran”.

Matićeve dane otvorila je predsednica opštine Ćuprija Jelena Đulinac koja je govorila o značaju manifestacije za ovu opštinu kao i o nadrealizmu čiji je najznačajniji srpski predstavnik upravo rođeni Ćupričanin Dušan Matić.

Veliko mi je zadovoljstvo i posebna čast ne samo kao predsesnica opštine već i kao predmetni profesor srpskog jezika i književnosti da u novoj i rekonstruisanoj sali podignemo kulturu na jedan veći pijedastal u opštini Ćuprija. Dušan Matić je to uradio sa svojim saborcima književnicima koji su posle ratova želeli da ostave neki nov trag. Srpski pesnici, pripovedači, esejisti videli su začetak nadrealizma kao povod da se svetska književnost približi svim generacijama. E pa baš u tim redovima bio je i naš Dušan Matić, rekla je večeras Jelena Đulinac na svečanom otvaranju, podsetivši na legat sobu u biblioteci “Dušan Matić”.

Organizator Matićevih dana je Narodna biblioteka iz Ćuprije koja nosi naziv Dušan Matić uz pokroviteljstvo Ministarstva za telekomunikacije i informisanja i opštine Ćuprija. Direktorka ćuprijske biblioteke Ljiljana Đorđević se takođe obratila zvanicama i poželela još jedne uspešne Matićeve dane.

Veliko mi je zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Narodne biblioteke “Dušan Matić”. Prošle Matićeve dane obeležio je jubilej 125 godina od Matićevog rođenja. Ove godine obeležavamo 100 godina od objavljivanja manifesta nadrealizma. Želimo da pokažemo značaj Matićevih dana ne samo u Srbiji već i van njenih granica. Naglasila bih ovogodišnju saradnju sa Muzejom savremenih umetnosti iz Beograda i sa Fakultetom dramskih umetnosti koji po prvi put gostuju na Matićevim danima, rekla je direktorka Nadodne biblioteke “Dušan Matić” u Ćupriji Ljiljana Đorđević.

Ovogodišnji Matićevi dani obogaćeni su nizom manjih kulturnih događaja poput izložbe najznačajnijih svetskih i srpskih nadrealista, poetskim susretima, letnjom čitaonicom i izložbom umetničkih dela nastalih po motivima stvaralaštva Dušana Matića.

Do kraja nedelje biće održano druženje sa dečijim piscem Nedeljkom Popadićem, a vrhunac ove manifestacije je izbor najlepše pesme i zbirke pesama prispelih na konkurs i dodela Matićevig šala u petak uveče.

Video izveštaj sa Svečanog otvaranja “43. Matićevih dana” pogledajte u utorak u okviru naše centralno informativne emisije na televiziji Kanal M Priče dana.