Internet kao pomoć pri učenju i digitalno nasilje (VIDEO)

Internet kao pomoć pri učenju i digitalno nasilje (VIDEO)

Internet nam pruža brojne mogućnosti za komunikaciju, a njegova pojava između ostalog otvara mnoge mogućnosti za vaspitanje i obrazovanje. Deca su svakodnevni korisnici interneta na kom postoji mnoštvo sadržaja u službi različitih vaspitno-obrazovnih potreba. “Birajte pametno između čelindža koji vas oplemenjuju i ponašanja koja vas sputavaju, učestvujte u pozitivnim izazovima, poštujte nastavnike, stičite nova znanja i gradite prijateljstva koja traju” poruke su Ministastva informisanja i telekomunikacija upućene đacima povodom početka školske godine. 

Ovo je i bio povod da nam paraćinski srednjoškolci odgovore na pitanje u kojoj meri koriste internet kao pomoć pri učenju.

Nasilje na internetu je svaki oblik nasilja koje nastaje upotrebom digitalnih tehnologija. Može se odvijati na društvenim mrežama, aplikacijama za razmenu poruka, gejming platformama i mobilnim telefonima. Ministastvo informisanja i telekomunikacija objavilo je da Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu poziva đake i ohrabruje da se, ukoliko ih neko uznemirava, vređa, ismeva, šalje neprimerene poruke, fotografije ili video snimke, preti ili ucenjuje, obrate na dobro poznati broj 19833. Pozivi su anonimni i besplatni. Nasilje na internetu je očigledno čest slučaj o čemu su govorili i paraćinski srednjoškolci koji su nam rekli da je ovo čest slučaj poslednjih godina.

Primeri digitalnog nasilja su širenje neistina ili objavljivanje sramotnih fotografija nekoga na društvenim mrežama, slanje pretnji preko platforme za razmenu poruka lažno predstavljanje i slanje neprikladnih poruka drugima u tuđe ime. Poruka je jasna – prijavite nasilje roditeljima, profesorima i na kraju krajeva na broj telefona 19833.