Tradicionalni sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ u manastiru Kalenić (VIDEO)

Tradicionalni sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ u manastiru Kalenić (VIDEO)

Tradicionalni sabor narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ održan je proteklog vikenda u Rekovcu, odnosno u porti manastira Kalenić. Ova 54. Tradicionalna manifestacija otvorena je i ove godine Likovnom kolonijom „Kalenić“ u osnovnoj školi u selu Kalenićki Prnjavor. U porti manastira održan zvanični deo sa velikim brojem gostiju, državnih i opštinskih zvaničnika, a otvorio ga je ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije Dejan Ristić.

Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije kaže da ovaj sabor mnogo znači za očuvanje srpskog identiteta i kulture i da će već od naredne godine biti u grupi manifestacija od posebnog značaja za Srbiju.

U subotu je pored zvaničnog otvaranja održan i folklorno – umetnički program u kome su učestvovali članovi Centra za negovanje kulture i tradicije „Abrašević“ iz Kragujevca. Ilija Stepanović, rukovodilac dramske sekcije kaže da je učešće na jednoj ovakvoj tradicionalnoj manifestaciji od velike važnosti, ali da ovo nije prvi put da su svojim nastupom upriličili sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“.

Osim kulturno – umetničkog programa održan je i mini sajam vina na kom su lokalne vinarije izložile svoje proizvode. Aleksandar Antonijević, direktor jedne od levačkih vinarija kaže da ovakav tip manifesta cije veoma znači njihovoj opštini koja ima mnogo toga da ponudi posetiocima, a on je sa svojim saradnicima svim zainteresovanim predstavio nekoliko etiketa različitih vina.

Nedeljni program počeo je liturgijom, nastavljen smotrom „Zlatne ruke Levča“, a usledili su pripremanje i degustacija starih jela, izložba domaćih rukotvorina i starih zanata. Predsednik opštine Rekovac Dragiša Tomić je istakao da je veoma ponosan zato što u Rekovcu postoji manifestacija sa ovako dugom tradicijom koja se nakon više od pola veka trudi da očuva narodnu tradiciju i kulturu.

Za kraj Sabora narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ u Kaleniću održan je i najzanimljiviji program koji tradicionalno privlači najviše posetioca, a to je Izbor najlepše saborice, najduže pletenice, najbrkova i najlepše ženske i muške narodne nošnje.