Tradicionalni sabor “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju” u manastiru Kalenić

Tradicionalni sabor “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju” u manastiru Kalenić

U porti manastira Kalenić kod Rekovca u toku je 54. Sabor narodnog stvaralaštva “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”. Zvanično je počeo juče otvaranjem Likovne kolonije „Kalenić“ u osnovnoj školi u selu Kalenićki Prnjavor.

U porti manastira održan zvanični deo sa velikim brojem gostiju, državnih i opštinakih zvaničnika kao i gostiju. Otvorio ga je ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije Dejan Ristić. On je između ostalog rekao da ovaj sabor mnogo znači za očuvanje srpskog identiteta i kulture i da će već od naredne godine biti u grupi manifestacija od posebnog značaja za Srbiju.

U subotu je pored zvaničnog otvaranja i folklorno-umetničkog programa održan i mini sajam vina. Nedeljni program počeo je liturgijom, nastavljen smotrom „Zlatne ruke Levča“, a usledili su pripremanje i degustacija starih jela, izložba domaćih rukotvorina i starih zanata.

Za kraj Sabora narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ u Kaleniću održan je i najzanimljiviji program koji tradicionalno privlači najviše posetioca, a to je Izbor najlepše saborice, najduže pletenice, najbrkova i najlepše ženske i muške narodne nošnje.

Kompletnu priču o manifestaciji “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju” u manastiru Kalenić gledajte u ponedeljak na Televiziji Kanal M u našoj infomativnoj emisiji PRIČE DANA.