Za kraj avgusta tradicionalni Drenovački dani

Za kraj avgusta tradicionalni Drenovački dani

Ko pravi najbolji ajvar i čija je parcela pod paprikom najlepša odgovori su koje ćemo dobiti za vikend jer u najvećem paraćinskom selu slede Drenovački dani. Ovog leta kao i obično trajaće dva dana sa mnoštvom manjih ali veoma zanimljivih događaja.

Subota je bogatiji i sadržajniji dan kada će učesnici praviti ajvar, a poljoprivrednici će izlagati papriku i drugo povrće, kaže Miladinović.

U subotu oko 11 časova uslediće izložba traktora u tri kategorije: najstariji, najlepši traktor i najmlađi traktorista.

Organizatori su za subotu uveče najavili koncert poznate estradne umetnice Snežane Babić, a neposredno pred koncert biće održana ceremonija proglašenja pobednika i dodela nagrada. Drenovački dani u najvećoj meri posvećeni paprici interesantni su ne samo Drenovčanima već i posetiocima iz okolnih sela.

Paprika je dugi niz godina najzastupljenija poljoprivredna kultura u ovom selu sa više desetina hektara zasada. Ipak kako godine prolaze sve je manji broj poljoprivrednika koji sati ovo povrće. Nezvanični su podaci da u Drenovcu poljoprivrednici sade papriku na svega 10 hektara. Drenovačke dane organizuje Turistička organiozacija uz pokroviteljstvo opštine Paraćin. Veliku ulogu ima i Mesna zajednica kao i neizbežni folkloraši iz Spasovdanskog veza.