Strast ka pecanju iz ugla Paraćinca Milana Milenkovića (VIDEO)

Strast ka pecanju iz ugla Paraćinca Milana Milenkovića (VIDEO)

Smuđ težak 9 kilograma najveći je ulov Paraćinca Milana Milenkovića koji se ribolovom bavi već dugi niz godina. Ribu koju je upecao februara ove godina smatra svojim najvećim uspehom kada je njegova ribolovačka karijera u pitanju, a taj trenutak nezaboravnim iskustvom.

Milan je zavoleo pecanje od malena, a ovim hobijem se u početku bavio neiskusno, a kako su godine prolazile pecao je sa sve većim znanjem o tehnikama, vrstama ribe, kao i to kada i gde je najpogodnije pecati.

Milan u svojoj kolekciji ima veliki broj varalica različitih oblika, veličine i boje. Svaka je specifična i ima svoju namenu u zavisnosti od ribe koja se hvata i od brzine vode na kojoj se peca, a on nam je ovom prilikom pokazao svoju kolekciju i objasnio nešto više o njima.

I pored dobre opreme, štapa, mašinice, strune i velikog broja varlica, ipak ono što čini jednog ribolovca dobrim je strpljenje. Višesatno čekanje koje često može proći i bez ulova, čest je scenario kod ljubitelja ovog hobija. Ipak, boravak u prirodi, zelenilo i pogled na vodu, kako kaže Milenković pruža takođe podjednako zadovoljstvo kao i sam ulov.

Sredina leta najnepogodnija je za pecanje, kada su temperature visoke. Međutim, jutarnji sati mogu biti dobitna kombinacija za ulov jer je tada riba najativnija. Milan Mienković u svojoj kolekciji ima više desetina varalica, kvalitetan štap, mašinicu i posebne strune. Sa ove tačke gledišta, kaže da je u svoju opremu uložio mnogo ali da je to postepeno išlo tako da za bavljenje ovim hobijem nije potrebno izdvojiti odjevnom veliku količinu novca.

Za nekoga možda monotona aktivnost, ali za ljubitelje ribolova ovaj hobi predstavlja uzbudljivu i nepredvidivu avanturu. Iskusni ribolovci znaju da moraju biti strpljivi i istrajni tako da za njih čekanje ne predstavlja problem čak i ako su sami kraj vode.

Osam sati je najduži period koji je Milan proveo čekajući svoj ulov. Nekada to vreme bude i kraće, jer kako kaže sve to zavisi od ostalih obaveza koje ima. Jedan štap, torba sa varlicama i dobra volja je sve što je ovom mladom paraćincu neophodno kako bi otišao na pecanje. Skoro svaki njegov ulov je uspešno vraćen u vodu, takva je situacija bila i sa smuđem kog je ulovio tako da je sad ostala samo jedna uspomena na to ovekovečena fotografijom koju će ponosno čuvati.