Završena 49. Sisevačka likovna kolonija

Završena 49. Sisevačka likovna kolonija

Desetoro likovnih umetnika načinili su 20 radova na ovogodišnjoj Sisevačkoj likovnoj koloniji. Oni su od ponedeljka boravili u hotelu Koliba na Grzi, imali su kako su nam rekli savršene uslove i veoma zadovoljni će u subotu otići iz ovog paraćinskog izletišta.

Sisevačka likovna kolonija održana je po rekordni 49. put i još jednom je okupila umetnike sa svih krajeva sveta poput Rusije, Amerike, Australije, Republike Srpske i naravno sa teritorije Srbije. Kao i prethodnih godina umetnički direktor je Žarko Stanković.

Prva likovna kolonija je održana u Sisevcu daleke 1975. godine i pokrenuta je na inicijativu Miće Vučkovića, Slobodana Stojanovića, Milivoja Sćepanovića, Živote Bajkića i Miodraga Anđelkovića. Dugogodišnji umetnički urednik Žarko Stanković objašnjava zašto je ona u jednom trenutku izmeštena iz Sisevca prvo u Paraćin 1994. godine, a potom i na Grzu.

Likovni umetnici su prethodnih dana uglavnom slikali akrilnim bojama i uljem na platnu. Naredne godine biće održana jubilarna 50. Sisevačka likovna kolonija kada je u planu da bude urađena monografija svih dosadašnjih učesnika. Zanimljiv podatak je i taj da Kulturni centar Paraćin u svom depou čuva ogromnu kolekciju sa svih dosadašnjih kolonija koja broji oko 800 radova.