Projekat „Čuvari ravaničke prošlosti“

Projekat „Čuvari ravaničke prošlosti“

Radio-televizija Kanal M realizuje projekat „Čuvari ravaničke prošlosti“ čija tema su kulturno-istorijska spomen-obeležja na teritoriji opštine Ćuprija. U narednom periodu kroz emisiju, par dužih i kraćih reportaža kao i priloga, upoznaćemo vas sa nekim od najznačajnijih spomenika u ovom gradu.

Spomenici na teritoriji opštine Ćuprija posvećeni su svim žrtvama u ratovima XX veka, a ima i onih koji su posvećeni pojedinačnim ličnostima.Osim u gradu,spomen obeležja se nalaze i u selima ove opštine, a svakako najznačajniji spomenik koji se nalazi u samom centru grada je spomenik palim borcima u oslobodilačkim ratovima od 1912 – 1918. godine.

Nedaleko od Ćuprije, tačnije u Ivankovcu, nalazi se jedan od značajnih istorijskih spomenika, a to je spomenik Milenku Stojkoviću podignut na znamenitom mestu pod nazivom “Šančevi na Ivankovcu”. Nedavno je ovde obeležena 219. godišnjica od Boja na Ivankovcu.

Spomenik Milenku Stojkoviću zidan je klasičnim načinom gradnje od kamena, a ograda je betonska sa metalnim lancima. Bista je izvedena u bronzi i rad je Miodraga Mitrovića, akademskog vajara. 18. septembra, već 219 godina, ovde se obeležava godišnjica Boja na Ivankovcu, kojoj prisustvuju zvaničnici i predstavnici koji odaju počast polaganjem venaca.

U okviru Vidovdanskih svečanosti koje se obeležavaju u opštini Ćuprija, promovisana je i publikacija „Ratni memorijali opštine Ćuprija“. Reč je o delu koje je nastalo kao produkt saradnje Zavoda za zaštitu spomenika Kragujevac i opštine Ćuprija, a ideja je identifikovanje i preispitivanje značaja spomeničkog nasleđa, mogućnostima revitalizacije i njegovih potencijala u savremenim društvenim okvirima.