Počela 49. Sisevačka likovna kolonija

Počela 49. Sisevačka likovna kolonija

Sava Manojlović ima savšen kutak za slikanje. U jednom od uglova na spratu hotela Koliba na Grzi jedan je od desetoro slikara učesnika ovogodišnje Sisevačke likovne kolonije. Nagrađivan je više od dvadeset puta u Rusiji, Južnoj Americi i Austriji, a ove nedelje stvara u okolini Paraćina.

Na drugom kraju improvizovane galerije za slikare je i umetnik iz Rusije, paraćincima poznat Pavel Muntiev. On je maja ove godine izlagao svoje radove u paraćinskom Kulturnom centru u okviru izložbe slika „Put u Egipat“.

Sisevačka likovna kolonija se na Grzi održava po rekordni 49. put i ima međunarodni karakter. Kao i prethodnih godina urednik je poznati paraćinski umetnik Žarko Stanković koji je govorio i o ostalim učesnicima.

Sava Manojlović i Žarko Stanković govorili su o tehnikama koje slikari primenjuju na ovogodišnjoj likovnoj koloniji. U najvećem broju slučajeva umetnici rade ulje na platnu.

Sisevačka likovna kolonija ima veoma dugu tradiciju i praktično se održava skoro pola veka bez prestanka. Starija je jedino Sićevačka likovna kolonija koju je osnovala čuvena Nadežda Petrović daleke 1905. godine. Za sve ove godine stvorena je impresivna kolekcija slika u Kulturnom centru Paraćin sa nekoliko stotina radova.

Likovni umetnici će narednih dana raditi na svojim slikama kojima će upotpuniti kolekciju u paraćinskom Kulturnom centru. Kolonija traje do petka uveče, a slikari odlaze sa Grze u subotu ujutru.