Ponuda i potražnja klima uređaja ovog leta

Ponuda i potražnja klima uređaja ovog leta

Potražnja za rashladnim uređajima je i dalje aktuelna, iako se može reći da je talas tropskih vrućina iza nas. Ima i onih koji se odluče za jeftiniju varijantu – ventilatore, a prema rečima Bobana Veljkovića, šefa prodaje u prodavnici “Metalac”, ove godine prodat je rekordan broj klima. On ističe da prilikom kupovine potrebno je da kupci znaju nekoliko osnovnih podataka, kako bi izabrali pravu jedinicu koja će najefikasnije rashladiti željene prostorije.

Na našem tržištu već nekoliko godina unazad aktuelne su i inverter klime, koje rade i na temperaturama do čak -20 stepeni. Cene se kreću od 30 hiljada pa naviše, u  zavisnosti od toga za koju se kupac odluči.

Redovno čišćenje filtera, optimalno postavljanje temperature, kao i zatvaranje prozora povećava efikasnost rashladnih uređaja. Nakon kupovine, a prilikom montaže, potrebno je obratiti se ovlašćenom serviseru kako bi garancija bila važeća, ističe Veljković.

Ukoliko koristite klimu za hlađenje potrebno je odraditi servis na proleće, kako bi je pripremili za tople, letnje dane kada su temperature visoke. Ako klimu koristite za grejanje savet je da se dva puta godišnje sistem servisira, odnosno u proleće i jesen pre nego što nastupe hladni zimski dani.