Održavanje baštenskog cveća na visokim temperaturama

Održavanje baštenskog cveća na visokim temperaturama

Porodica Jovanović iz Krežbinca kod Paraćina bavi se proizvodnjom baštenskog cveća čitavu deceniju, a u svojim plastenicima gaje više desetina raznovrsnih biljaka. Baštensko cveće koje trpi jako sunce idealno je za sve čije je dvorište ili terasa većim delom dana osunčana.

Jovanović kaže da su neke od najtraženijih vrsta muškatla, kaliopa, surfinija, petunija ali i neke vrste lozica, koje daju šarenolik izgled saksijama ili žardinjerama. Oni koji nemaju terasu za njih je idealan izbor sobno cveće, koje može ulepšati unutrašnji prostor. Postoji više vrsta, pa je moguće birati biljke u različitim nijansama zelene ili one sa raskošnim cvetovima.

Osim zalivanja, cveću je potrebna i dodatna nega poput prskanja protiv raznih bolesti ili insekata, kao i prihrana, objašnjava Jovanović. On dodaje da ne zahteva svako cveće istu količinu vode, pa je potrebno voditi računa prilikom zalivanja.

U rasadniku Jovanović uzgajaju i nekoliko vrsta sobnih biljaka, a jedna od njih je krasula ili drvo novca. Što se cena tiče one se nisu menjale poslednjih par godina, pa je potrebno izdvojiti oko 50 dinara za bombonice ili lepog jovu, 250 za obične muškatle, a za kaliope i viseće lozice 500, zaključuje Jovanović.