Predavanjem srednjoškolcima Crveni krst obeležio Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Predavanjem srednjoškolcima Crveni krst obeležio Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Paraćinski Crveni krst nastavlja sa akcijama i predavanjima, te je danas u amfiteatru Mašinsko – elektrotehničke škole održano jedno povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima. Predavanjima o ovom društvenom fenomenu koji je poslednjih godina postao veliki problem i na nacionalnom nivou, članovi Crvenog krsta žele da skrenu pažnju svim mladim ljudima da je on itekako prisutan, ali da se od njega može zaštititi.

Najkriminalniji i ujedno najprofitabilniji problem današnjice je upravo trgovina ljudima koja predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava. Evropska komisija je 2007. godine proglasila 18. oktobar za Dan borbe protiv trgovine ljudima, te se od tada u svim zemljama članicama EU organizuju aktivnosti na nacionalnom nivou. Ideja je bila da se na taj način skrene pažnja javnosti na opasnosti i posledice trgovine ljudima kao i na to koji su prvi znaci prepoznavanja trgovca ljudi.

Neretko poslednjih godina veliki broj žrtava budu deca koja se koriste za prosjačenje, rad i trgovinu organima. S obzirom na to da je visokopofitabilna, a nedovoljno kažnjiva, za ovu delatnost se sve češće odlučuju neke od kriminalnih grupa, kaže Miroslav Mitrović iz Crvenog krsta. On dodaje da iako su neki od slučajeva zabeleženi u Srbiji, još uvek se ova kriminalna grana u velikom broju slučaja vezuje za neke druge države.

Širom sveta živi oko 25 miliona žrtava trgovine ljudima, a svetu u modernom ropstvu živi oko 50 miliona ljudi među kojima su i žrtve trgovine ljudima i oni koji su primorani na brak, podaci su Međunarodne organizacije rada. Tokom prethodne 2022. godine državni Centar za zaštitu od trgovine ljudima dobio je 138 prijava zbog sumnje na trgovinu, a identifikovane su 62 žrtve.