Ukoliko ste ljubitelj ispijanja vina sigurno ste se nekada zapitali kako se pravilno drži čaša? Kako bismo dobili odgovor na ovo pitanje uputili smo se u jednu od najpoznatijih vinarija na ovim prostorima „Ralević“ i kod jednog od vlasnika ove vinarije. On nam je najpre predstavio njenu strukturu kako bismo bolje shvatili zašto je ova tema veoma značajna za prijatan ukus ovog pića.
– Čaša ima svoju stopicu, vrat ili nogu i ima svoje telo. Nepravilno je držati je za telo ili za glavu jer je temperatura čoveka oko 36 do 37 stepeni, a mi pričamo o nekih 7 do 12 stepeni i za kratak period mi ćemo da ugrejemo vino i poremetićemo temperaturu. Tako da čaša se pravilno drži za vrat najčešće, a nije greška držati je stopu ako ste vešti, kroz osmeh priča Milan.

Kružno kretanje čaše igra značajnu ulogu kada govorimo o tehnikama degustacije vina. Ova tehnika omogućava kontakt vina sa kiseonikom, čime se intenziviraju mirisne note. Kretanje vina po njenoj unutrašnjosti stvara takozvane „suze“ koje daju uvid u teksturu i sadržaj alkohola u vinu.
Najčešća podela vina je na belo koje se logično pravi od belog i crveno od crnog grožđa, a onda na red dolaze roze, oranž i penušava. Srpske vinarije najčešće prave prva dva navedena no ipak sve su popularnija oranž i penušava. Crvena vina se čuvaju i sazrevaju u buradima, a Ralevići ga čuvaju u francuskom bariku od hrasta.
Belo vino sa druge strane zahteva nešto drugačije uslove. U ovoj vinariji ono „odseda“ u hladnjači u kontrolisanoj temperaturi. Ovakav prostor se koristi za fermentaciju i odležavanje određenih vina u posebnim sudovima.
Crvena vina više stoje u buradima od belih u navedenim sudovima jer mu je potrebno nešto više vremena da sazri. A kada smo već kod boje vina bilo bi dobro da prenesemo Milanovu poruku o uparivanju vina sa hranoim koju jedemo. Vlada mišljenje da se crveno vino najčešće pije uz crveno meso, a belo uz belo meso ili ribu. Naš sagovornik kaže da to svakako ima smisla no da u poslednje vreme mnogi kombinuju. Navodi nešto drugačiju podelu.

Vratimo se čaši i staroj narodnoj kod vinopija da se čovek prepoznaje po odeći, a vino o čaši. Milana smo pitali ima li istine u toj tezi?
– Ima istine u tome. U principu vi možete da pijete vrhunsko vino iz neke neadekvatne čaše i to će da bude jedno prosečno, dobro vino. Dobra čaša, adekvatna je prilčno bitna ako pričamo o nekom vrhunskom užitku, kaže Milan Ralević.
Vino je zdravo kada se naravno pije u umerenim količinama. Lepo ga je piti u društvu, a najlepše u dvoje.