Kanal M | Radio Televizija Paraćin
Društvo

Kako se pravilno drži čaša za vino

Ukoliko ste ljubitelj ispijanja vina sigurno ste se nekada zapitali kako se pravilno drži čaša? Kako bismo dobili odgovor na ovo pitanje uputili smo se u jednu od najpoznatijih vinarija na ovim prostorima „Ralević“ i kod jednog od vlasnika ove vinarije. On nam je najpre predstavio njenu strukturu kako bismo bolje shvatili zašto je ova tema veoma značajna za prijatan ukus ovog pića.

Čaša ima svoju stopicu, vrat ili nogu i ima svoje telo. Nepravilno je držati je za telo ili za glavu jer je temperatura čoveka oko 36 do 37 stepeni, a mi pričamo o nekih 7 do 12 stepeni i za kratak period mi ćemo da ugrejemo vino i poremetićemo temperaturu. Tako da čaša se pravilno drži za vrat najčešće, a nije greška držati je stopu ako ste vešti, kroz osmeh priča Milan.

FOTO: Kanal MFoto: Kanal M

Kružno kretanje čaše igra značajnu ulogu kada govorimo o tehnikama degustacije vina. Ova tehnika omogućava kontakt vina sa kiseonikom, čime se intenziviraju mirisne note. Kretanje vina po njenoj unutrašnjosti stvara takozvane „suze“ koje daju uvid u teksturu i sadržaj alkohola u vinu.

Najčešća podela vina je na belo koje se logično pravi od belog i crveno od crnog grožđa, a onda na red dolaze roze, oranž i penušava. Srpske vinarije najčešće prave prva dva navedena no ipak sve su popularnija oranž i penušava. Crvena vina se čuvaju i sazrevaju u buradima, a Ralevići ga čuvaju u francuskom bariku od hrasta.

Belo vino sa druge strane zahteva nešto drugačije uslove. U ovoj vinariji ono „odseda“ u hladnjači u kontrolisanoj temperaturi. Ovakav prostor se koristi za fermentaciju i odležavanje određenih vina u posebnim sudovima.

Crvena vina više stoje u buradima od belih u navedenim sudovima jer mu je potrebno nešto više vremena da sazri. A kada smo već kod boje vina bilo bi dobro da prenesemo Milanovu poruku o uparivanju vina sa hranoim koju jedemo. Vlada mišljenje da se crveno vino najčešće pije uz crveno meso, a belo uz belo meso ili ribu. Naš sagovornik kaže da to svakako ima smisla no da u poslednje vreme mnogi kombinuju. Navodi nešto drugačiju podelu.

FOTO: Kanal MFoto: Kanal M

Vratimo se čaši i staroj narodnoj kod vinopija da se čovek prepoznaje po odeći, a vino o čaši. Milana smo pitali ima li istine u toj tezi?

Ima istine u tome. U principu vi možete da pijete vrhunsko vino iz neke neadekvatne čaše i to će da bude jedno prosečno, dobro vino. Dobra čaša, adekvatna je prilčno bitna ako pričamo o nekom vrhunskom užitku, kaže Milan Ralević.

Vino je zdravo kada se naravno pije u umerenim količinama. Lepo ga je piti u društvu, a najlepše u dvoje.

Povezane vesti

Više od 80 izlagača na 12. Salonu vina u Paraćinu

Redakcija Kanal M

Paraćin u znaku vina – 12. Salon vina okuplja vinare iz zemlje i regiona (VIDEO)

Jasna Antić

U Rekovcu održan 9. Sabor levačkih vinogradara

Redakcija Kanal M